tirsdag 18. mars 2014

"Super-Charlie" av Camilla Läckberg

Super-Charlie
Camilla Läckberg
Illustrasjoner av Millis Sarri
Barnebok
Oversatt av Gry Brenna
Juritzen jr
2014

Camilla Läckberg (f. 30. august 1974) er en svensk forfatter. Hun er en av Nordens mest populære krimforfattere og hennes bøker er solgt i 5 millioner eksemplarer. Camilla Läckberg har tre barn og den ene sønnen heter faktisk Charlie.
Charlies familie ligner forøvrig Läckbergs egen på en prikk.

I en helt vanlig by, på et helt vanlig sykehus, ble det født en helt vanlig gutt. Foreldrene hans hadde bestemt at han skulle hete Charlie. Og sånn ble det.
På samme tid hendte det noe ute i verdensrommet som ikke var så vanlig. To stjerner kolliderte og ble til fint stjernestøv. Det meste av støvet forsvant ut i verdensrommet, men litt fant veien ned til jorden og inn gjennom vinduet på sykehuset. Der landet det på gutten som lå og sov, uten å ane at han fra nå av ikke ville være særlig vanlig i det hele tatt.

Når Charlie kommer hjem fra sykehuset med sine foreldre, får han treffe storebror og storesøster, som i ni måneder hadde lurt på hvem lillebroren deres var. Mormor og morfar var også der for å hilse på nykomlingen. Charlie ser nysgjerrig på dem. Han likte allerede mamma og pappa, og disse nye personene virket jo også hyggelige. Dette var nok et sted han ville trives. Og hvis de bare kunne bytte bæsjebleien hans, ville det være helt topp...

Men Charlie er ikke som alle andre smårollinger, av og til svever han litt opp fra bakken, men en gang han svevde litt over stellebordet, ble pappa så mye skremt at han besvimte.
Litt etter litt begynner Charlie å forstå at han kan ting som ingen andre babyer kan. Og at det var lurt av ham å holde det hemmelig for mamma og pappa. De var søte og snille, men virket litt lettskremte. Og ikke særlig smarte. Ikke like smarte som Charlie, i hvert fall.

Det er mormor som til slutt får vite om Charlies superkrefter, når hun oppdager en svevende Charlie som holder på å ta seg en brødskive med salami ute på kjøkkenet.
"Jeg visste det! Det var noe skummelt!" sa hun. Men mormor hadde ikke besvimt og virket ikke engang særlig overrasket.

Han innser raskt at det enkleste er at bare mormor vet at han kan fly og har superkrefter. Super-Baby kan han være i smug når ingen merker det.

Charlie vil så gjerne hjelpe storebroren som blir ertet av en slem gutt på skolen. Men for å gjøre det må han få dreis på flygningen. Det er noe med balansen, og når han prøver å bevege seg i luften vingler det så fryktelig. Men mormor vet råd. Hun knytter et teppe rundt halsen hans som en kappe, noe alle superhelter har. Det var klart han måtte ha kappe for å kunne fly. Hvorfor skulle ellers Supermann ha en?

Og en natt flyr Charlie hjem til den ekle gutten...

Dette er en herlig bok. Selv om det er mye tekst for en bildebok å være, og at språket nok iblant kan være litt krevende for målgruppen, synes jeg alt i alt at dette er en særdeles vellykket bok.
Historien er underholdende, både for barn og voksne. Det er morsomt og ikke minst litt annerledes.
Det er fint driv i historien. Dessuten tar den også opp interessante tema, som hvordan man skal være mot andre.

Sarris tegninger har mange herlige detaljer og evner å gi en god visualisering av historien, noe som gjør at dette synes å være en svært godt gjennomarbeidet barnebok.

Camilla Läckberg har med "Super-Charlie" skrevet en søt og morsom bildedbok med mye å peke på, mens man leser historien for de minste barna.

"Super-Charlie" er en bok jeg vil anbefale alle, ikke bare til barn!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar