onsdag 19. mars 2014

"Jenta uten hjerte" av Marit Reiersgård

Jenta uten hjerte
Marit Reiersgård
Krim
336 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2014


Marit Reiersgård (f. 1965) debuterte i 2012 med kriminalromanen Stolpesnø. Både Stolpesnø og Jenta uten hjerte er under oversettelse til tysk.

Så det er sagt; Dessverre har jeg ikke fått lest forfatterens debutroman; Stolpesnø som kom ut i 2012.
- En kriminalroman. Den har fått gode kritikker, så da har jeg noe godt i vente.

Handlingen utspiller seg fra 26. november til 6. desember. Altså en periode på elleve dager. Politietterforskeren, Verner Jacobsen ligger søvnløs. Det er nemlig natten før han skal begi seg ut på sin tyngste oppgave noensinne. Hans eneste barn, en sønn skal begraves. Så alt for tidlig ble gutten rammet av alvorlig livstruende sykdom. Allikevel, ringer telefonen. Det er ikke far de vil ha tak i. Det er jobben som trenger den dyktige etterforskeren.

Det skal vise seg at ei jente på bare 15 år, er funnet død i nærheten av den store obelisken ved steinbruddet i Lier. Mye tyder på drap. Samtidig får etterforskeren den bisarre telefonen, at bårebilen med sin sønn, er stjålet og har havnet på vidvanke.

Den unge jenta hadde vært på vei hjem fra en ungdomsfest, da politiet var blitt innkalt. Det er lite hjelp å få av ungdommen. De er tause.

Samtidig skjer et tredje scenario. Akkurat denne tidlige vintermorgenen på dette lille stedet i Lier, blir et hus like i nærheten av åstedet, brent ned. Blålysene blinker og sirenene ljomer. En eldre kvinne blir funnet omkommet. Mistanken retter seg med en gang mot avdødes sønn, som nettopp har sonet en fengselsdom på to år for drapstrusler mot henne.

Sent men sakte avdekker avhørene av de unge, fortielser, intense, unge følelser i konflikt. Intrigene er rett og slett hjerteløse.

Vi får et dypere innblikk i politikollegaen, Bitte Røed sitt privatliv, og! Makkerne må virkelig bruke all sin  livserfaring for å komme til bunns i disse parallelle sakene. For hva kan et menneskesinn åpenbare, i sin mørkeste avkrok?

Temaet for kriminalromanen er livsviktig! Det handler om mobbing og gjengmentalitet, og intriger.

Det skjer mye i løpet av kort tid, på en liten plass. Allikevel kunne dette absolutt favne virkelighetens Norge. Romanen er skrevet med en klok stemme i en kyndig hånd. Det hender noe hele tiden, og lesningen var givende og spennende. Plottene er tankevekkende og ikke minst overraskende.

Det har kommet kritikk om at selve temaet kunne ha vært viet mer plass. Det er jeg ikke enig i! Dagbokepistlene som du vil finne i kursiv, favner etter mitt skjønn en ungdoms uttrykk i både ordvalg og utvalg.

Jeg ønsker en kommende favorittforfatter velkommen, og forstår godt at bokens manuskript allerede oversettes til tysk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar