torsdag 20. mars 2014

"Brevene fra øya" av Jessica Brockmole

Brevene fra øya
Jessica Brockmole
Roman
304 sider
Oversatt fra engelsk av Gøril Eldøen
Bazar forlag
2014

Jessica Brockmole er født og oppvokst i USA, men har tilbrakt noen år i Skottland, da hun virkelig fikk kjent på hvordan det er å ha et avstandsforhold.
Hun bor nå i Indiana, sammen med ektemann og to barn.
Brockmole har skrevet en rekke bokanmeldelser for The Historical Novel Society. Dette er hennes første roman.

En kjærlighetserklæring til det skrevne ord, skrev USA Today da denne rørende brevromanen kom ut sommeren 2013. Jessica Brockmoles debut fanger menneskers evne til å forelske seg på uforglemmelige vis for og så bruke kraften i det skrevne ord til å berøre hverandres hjerter. Historien springer ut av en 30 år lang brevveksling på tvers av to kontinenter gjennom to verdenskriger. Allerede før utgivelse var boken solgt til 22 land! Den var dessuten på topp 15-listen til Goodreads Best Books 2013.


"Brevene fra øya" er en roman skrevet i brevform. Handlingen er satt til Skottland, i Edinburgh og på den avsidesliggende øya Skye, og Urban, Illinois (USA), selv om hjemstedet til den mannlige hovedpersonen David Graham ikke nevnes i noe vesentlig grad. Mesteparten av handlingen foregår under første verdenskrig, men begynner under den andre verdenskrigen, for deretter å gå tilbake i tid.

Elspeth Dunn er en skotsk forfatter i midten av tjueårene. Hun bor på den avsidesliggende øya Isle of Skye. En dag i mars 1912 mottar hun et brev fra en beundrer i Amerika (Urbana, Illinois), den tjueen år gamle universitetsstudenten David Graham.
De to begynner en ivrig korrespondanse der de deler sine modigste drømmer og sine største hemmeligheter, og etter hvert utvikler vennskapet seg til dyp kjærlighet, og det til tross for at Elspeth er gift.
Når første verdenskrig begynner, drar Elspeths ektemann av gårde for å delta i kamphandlingene. Ikke lenge etterpå, verver også David seg som ambulansesjåfør.
Og etter hvert møtes Elspeth og David for første gang, og de fullbyrder sin emosjonelle affære. Elspeth har dermed både en mann og en elsker å bekymre seg for på fronten.

I tillegg til brev utvekslingen mellom Elspeth og David, tar romanen også for seg brevene som sendes under andre verdenskrig mellom Elspeth og hennes datter, Margaret, og mellom Margaret og hennes kjæreste, den britiske piloten Paul. Elspeth synes ikke noe særlig om forholdet mellom Margaret og Paul, og mener at det går for fort fremover.
Da en bombe faller ned i nabolaget, og en brostein som følge av den, slynges inn gjennom soveromsvinduet i Elspeths hjem, avsløres Elspeths skjulte brev.
Margaret finner et av dem, men før hun får noen forklaring, forsvinner moren. Margaret vet ingenting hverken om sin far eller morens fortid, men skjønner at brevene som moren etterlater kan gi henne noen svar.

De to historiene i romanen utspiller seg samtidig, der kapitlene hopper frem og tilbake i tid. Både Elspeth og Davids forhold, og Margarets søken etter svar om fortiden, var begge svært engasjerende historier, noe som medførte at jeg tidvis hadde store problemer med å legge boken fra meg.

Konseptet med en roman skrevet i brevform vekker fascinasjon. Det er noe gammeldags og nostalgisk ved det, noe sjarmerende, og det bringer leseren tilbake til en tid da et svar fra en kjær aldri kom umiddelbart. Folk var åpne, følelsesmessige og svært detaljerte i brevene de skrev - det var få andre former for kommunikasjon som gjorde det enkelt å holde tritt med venner og familie.

Hvis du liker romaner skrevet i brevform og romantikk med krig som bakteppe er "Brevene fra øya" en bok som garantert vil falle i smak. Handlingen innbefatter kjærlighet, vennskap, familiedrama, moralske dilemmaer og ikke minst en vakker historie som holder på leserens interesse fra første til siste side.

"Brevene fra øya" er dypt emosjonell, svært rørende, og en roman som er helt umulig å legge fra seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar