torsdag 13. mars 2014

"Overvåket" av Jón Óttar Ólafsson

Overvåket
Jón Óttar Ólafsson
Kriminalroman
447 sider
Oversatt av Tone Myklbost, MNO.
Kagge Forlag
2013
Jón Óttar Ólafsson har en doktorgrad i kriminologi fra University of Cambridge. Han har jobbet i politiet, og etterforsket mistankene om kriminelle handlinger i forbindelse med de islandske bankenes kollaps i 2008.
Overvåket er hans første roman.

Mange har forsøkt å skrive om finanskrisen på Island som krim, uten å lykkes. Da har jeg bare gitt meg underveis. Hvem husker ikke fet typede overskrifter som vedrørte Glitnir eller Kaupthing i diverse finansaviser?

Det er like før jul. Vi befinner oss i Reykjavik. En kvinne blir funnet død i et naust. Da den kjemiske obduksjonen avdekker forgiftning relatert til heroin, henlegges saken. Ved nærmere undersøkelse viser det seg at liket er flyttet på. Kvinnen er myrdet. Saken etterforskes av politimannen David.
Samtidig er et narkotikakartell med forbindelse med de konkursrammede islandske bankene under opprulling. Det er

ved en ren tilfeldighet at han kommer over et opptak gjort i hjemmet til en rik narkolanger som er under politiovervåkning. Dette opptaket styrker han i troen på at han må komme til bunns i saken, om at kvinnen er tatt av dage.

Det hele skildres på en svært realisitsk måte. Da blir det ekte, ja autentisk for meg. Ingen ting skjer lettvint her. Vi følger etterforskerens tankegang hele tiden. Hva koster det å bevise et drap på en tidligere narkoman? Opp mot en annen avdelings prioritering innen økonomisk juss? Man er på leting etter et pengefjell. Vi følger altså to parallelle etterforskninger. Miljøet skildres nakent og ekte. Budsjettet er knapt, helsa prøves. Familiekrise oppstår. Du forstår hva en utredning koster på alle fronter. Du utfordres rent etisk.

Språket og den erfaringsbaserte kompetansen, samt skildring av den islandske natur, med sitt iskalde karrige klima en vinterdag som går over til natt. Den psykologsike innsikten i menneskets sanne natur. Det intelektuelle aspekt fører til at jeg her og nå har lest min beste krim noensinne.
Det er bare å løpe og kjøpe, for bedre enn dette blir det ikke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar