mandag 10. mars 2014

"Viridians blod" av Lene Kaaberbøl

Viridians blod
- Villheks
Lene Kaaberbøl
164 sider
Barnebok - fantasy
Fra 10 år
Oversatt av Øystein Rosse
Samlaget
2012


"DU MÅ! Det er ingen andre som kan. Eller vil." Villheksa Shanaia er fortvilet og hardt såret, og det hun ber Clara om å gjøre, er livsfarlig. Clara vil helst si nei - men det får hun ikke lov til...

Viridians blod er andre bok i serien om Clara, hennes kjærlighet til dyr og hennes kamp for å overleve som villheks i en verden hvor magi ikke akkurat er barnemat.

I "Viridians blod" kommer Clara ut for enda et eventyr som villheks. Heldigvis har hun tante Isa, som også er villheks, og vennen Oscar. Men denne gangen er det ikke tante Isas evner det er behov for.
Nå avhenger alt av Clara og hun kan ikke lenger skjule seg bak at hun er ny i villheksfaget.


I den første boken, "Ildprøven", i Lene Kaaberbøls fantasyserie Villheks, fikk Clara vite at hun er en villheks og hun stiftet for første gang bekjentskap med den ville verdenen. Nå har det gått et halvt år og Clara har siden da passet på skolen sin. Faren hennes har nylig flyttet til byen, og bor nå i en splitter ny og dyr leilighet i det nye havnebygget.
Han blir ikke så lite overrasket når en tårnfalk flyr inn igjennom et åpent vindu i leiligheten og lander på Claras hånd. Den har et brev med seg, hvor det er rablet ned en kort beskjed fra Claras villheks venninne, Shanaia. Slik begynner Claras andre eventyr som villheks. Sammen med vennen Oskar finner hun Shanaia i parken. Shanaia er nesten død og helt kald, men Clara vet råd. Med hjelp fra tante Isa får de varmet henne opp. Når Shanaia kommer til hektene, spør hun Clara om hjelp.
Hun må få tilbake Vestmark, hennes barndomshjem, som nå besittes av den utstøtte og onde villheksen, Kimæra.
Det er ingen andre som verken kan eller vil hjelpe Shanaia. Men Clara blir først redd og tror hun ikke har de evnene som trengs for en slik oppgave.
Men det hele endrer seg den dagen Oscar forsvinner. Clara forstår straks at politiet ikke vil klare å finne ham. Og derfor må hun dra av sted, med sin uberegnelige villkatt ved sin side. Det blir en livsfarlig oppgave...

Dette er en svært god fortsettelse av "Ildprøven". Leseren får gradvis vite mer om Clara og villheksverdenen, og det på en spennende og fengslende måte.
Til daglig er Clara en helt normal jente, hun går på skole og trives i lag med vennen Oscar. Foreldrene er skilt. Hun bor hos moren, men faren har nylig flyttet til byen for å komme nærmere henne.

Clara er en forsiktig jente, men i "Viridians blod" utvikler hun seg og blir mer selvstendig. Greit nok at hun ikke har noe valg, men når det først kommer til stykket, er hun ikke av den typen som gir opp. Tvert i mot tar hun saken i egne hender, for å redde dem hun er glad i.

Lene Kaaberbøl har nok en gang skrevet en fantastisk bok, og det er en fornøyelse a la seg oppsluke av hennes univers. Det er vanskelig å slippe tak i hennes bøker når man først har begynt å lese dem.
Karakterene er som vanlig beskrevet på et svært levende vis, og Kaaberbøl får Kimæra nærmest til å virke akkurat like fryktelig og grusom som det verste monsteret i et mareritt.
Det er passelig med spenning, men også hverdagsproblemer som bekymrede foreldre og mobbing.
Intet annet enn en svært velskrevet og god bok.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar