mandag 24. mars 2014

"Buster" av Lars Saabye Christensen

Buster
Lars Saabye Christensen
Bo Gaustad: Illustrasjoner
Barnebok, 6-9 år
32 sider
Aschehoug
2013

Lars Saabye Christensen (f. 21. september 1953 i Oslo) debuterte med diktsamlingen Gly i 1976, og har etter dette utgitt en rekke bøker innen forskjellige sjangre. Gjennombruddet kom i 1984 med Beatles, en bok som stadig nye generasjoner trykker til sitt hjerte. I 2001 mottok han både Bokhandlerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Halvbroren. Halvbroren har gått som tv-serie på NRK, mens Beatles kommer på kino i 2014.
24. oktober 2006 utnevnte H.M. Kongen forfatter Lars Saabye Christensen til Kommandør av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for fortjenestefull innsats for norsk litteratur.

"Buster" er et portrett av en helt usedvanlig katt, som både små og store lesere vil bli glad i.
Boken er i serien Aschehoug God Natt, en serie bildebøker som er skapt for å fremme magiske lesestunder på sengekanten for både barn og voksne.


God natt, sier alle og går og legger seg. Men det er jo nå husets katt Buster virkelig våkner til liv.
Om natten ser han alt som rører på seg. Datteren i den lille familien, Bess skulle bare visst hvor mye som rører på seg når lampene er slukket. Da hadde hun ikke sovet særlig godt.
Og hvis Bess tror at alt er helt stille fordi hun sover, så tar hun også feil. Buster hører nemlig alt som gir lyd fra seg og det er ikke lite.
Hadde Bess visst hvor mye som gir lyd fra seg i mørket, ville hun i hvertfall ikke fått sove: klokker som tikker, dråper som drypper, kjøleskap som fryser, møll som nyser, dører som knirker, nøkler som ikke virker, knappenåler som ruster.
Men Buster er lydløs.
Han kan gå over en gitar uten at noen hører en eneste tone.
Han kan løpe langs et piano uten å røre en eneste tangent.
Han kan hoppe fra tromme til tromme og ikke slå et eneste slag.
Det kan ikke Bess. Det kan bare han.
Om natten regjerer Buster alene.
Og når han er på nattlig tokt, kan hva som helst skje ...

Saabye Christensen har med "Buster" skrevet en god barnebok. Språket han benytter er enkelt og det flyter lett over sidene. Handlingen drives godt fremover, og lysten til å lese videre øker underveis. Historien er enkel, humoristisk, litt spennende og passe lang.
Til tross for sin kravstorhet, er katten Buster en sjarmerende krabat. Og med sitt pågangsmot er det artig å følge han igjennom nattens mulm og mørke.
Bo Gaustad har laget fine illustrasjoner med barnetekke, som evner å gi en god visualisering av historien.
Boken egner seg svært godt til høytlesning, men er samtidig lettlest slik at barn selv kan lese den.

Denne flotte boken er en perfekt godnattbok etter en lang og aktiv dag.

Anbefales!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar