mandag 10. mars 2014

"Ildprøven" av Lene Kaaberbøl

Ildprøven
- Villheks
Lene Kaaberbøl
147 sider
Barnebok - fantasy
Fra 10 år
Oversatt av Øystein Rosse
Samlaget
2013

Lene Kaaberbøl (f. 24. mars 1960 i København) er en dansk forfatter. Hun er utdannet cand.mag. i engelsk og dramaturgi ved Århus Universitet. Kaaberbøl har undervist i videregående skole, arbeidet
som tekstforfatter, forlagsredaktør og ridelærer. Hun er medeier og kreativ direktør i det danske forlaget Phabel.
Kaaberbøl fikk utgitt sine første bøker allerede som femtenåring. Hun har bl.a. skrevet prisbelønnede barne- og ungdomsbøker og romaner for voksne. I 2009 mottok hun sammen med Agnete Friis
Harald Mogensen-prisen for beste danske kriminalroman utgitt i 2008. Bøkene hennes er oversatt til et tyvetalls språk. Mange av hennes bøker for barn og ungdom er fantastisk litteratur lagt til mytiske middelalderuniverser. Bak dette gjemmer seg fine personskildringer og meget jordnære problemstillinger omkring å vokse opp og bli voksen.

"Ildprøven" er den første boken i Lene Kaaberbøls fantasyserie Villheks. Den ble kåret til beste barnebok av danske barn i 2012!

Villheks-serien handler om Claras kjærlighet til dyr, og den harde kampen hun kjemper for å overleve som villheks, i en verden hvor magi ikke akkurat er barnemat.

Den 12 år gamle Clara Ask mener selv at hun er en helt vanlig jente, og det er hun kanskje også inntil en dag, da hun blir angrepet av en svart gigantisk katt. Hun blir klort i ansiktet, og hendelsen setter i gang en rekke merkverdige opplevelser, som skremmer både Clara og moren hennes. Ingenting er lenger som det var, og i all hast pakker moren bilen og tar Clara med til et hus langt ut i skogen der den mystiske tanten hennes, Isa bor.
Tante Isa har evner som kan kaste lys over det som har skjedd med Clara, men samtidig avslører hun en familiehemmelighet: Clara er (som henne) en villheks. En villheks er en heks som kan kommunisere med naturen og alle de vesener som bor i den. Clara vet ingenting om trolldom, og for hvert mislykkede tryllekunstforsøk føler hun seg sikrere på at hun bare er en vanlig jente.
Men en ond villheks med navn Kimæra ønsker å gjøre skade henne. Hvorfor vet ikke Clara, så hun må dra ut på en reise for å få Kimæra dømt ved et ravneråd. Men der er det Clara selv som ender opp
med å bli anklaget...
Det blir en kamp på liv og død.

Denne boken er en god blanding av det overnaturlige og det virkelige, og den berører emner som vennskap og idéen om at vi som regel kan mye mer enn det vi selv tror.
Hovedpersonen Clara, lærer å akseptere hvem og hva hun er, samt å stole på seg selv og de ferdigheter hun besitter. Men som 12 åring, langt hjemmefra, og ikke helt vet hva man vil, er
ting ikke alltid så enkle som de utgir seg for.

"Ildprøven" er en velskrevet bok. Lene Kaaberbøl har skapt en verden man har lyst til å gå på oppdagelsesferd i, og hun presenterer sine lesere for personer, man har lyst til å bli mer kjent med. Karakterene er beskrevet på et svært levende vis, og det er lett å forestille seg Claras beskyttende mor eller hennes mystiske tante Isa, med alle sine heksekunster.

Historien er godt oppbygget, satt til nåtid, og har et språk som gjør den forholdsvis enkel å lese.
Den dyreglade og modige Clara er det umulig å ikke bli glad i, og jeg gleder meg allerede til å følge henne på flere spennende og morsomme eventyr.
Det finnes forøvrig et sterkt underliggende budskap i boken om å vise omtanke for naturen.

Dette er en bok jeg vil anbefale alle barn og voksne (særlig de som har det litt barnlige og magiske i seg).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar