onsdag 16. april 2014

"Kjærlighetens galskap" av Matthew Quick

Kjærlighetens galskap
Matthew Quick
Roman
314 sider
Original tittel: The Silver Linings Playbook
Oversatt av Børge Lund
Cappelen Damm
2014

Matthew Quick (født i 1973) har skrevet flere romaner som er blitt bestselgere i USA, og bøkene hans er oversatt til mer enn 20 språk og har vunnet flere priser.
Han bor i Massachusetts sammen med sin kone, pianisten og forfatteren Alicia Bessette.

"Kjærlighetens galskap" er også filmatisert, og ble nominert til hele åtte Oscar-priser.

Romanen følger den troskyldige Pat, på en reise i selvoppdagelse.
Pat har mistet alt - huset, jobben og kona Nikki. Etter lang tid på et psykiatrisk sykehus, flytter han hjem til foreldrene, et ledd i en terapi som skal gjøre han bedre, og hjelpe han med alltid å se det positive i ting. Hans ene mål, som han også er svært fiksert på å kunne klare, er å bli gjenforent med kona Nikki, hans livs store kjærlighet.


Familien og vennene gjør det de kan for å beskytte ham fra seg selv ettersom Pat lider av hukommelsestap; en selvforsvars mekanisme som hindrer ham fra å huske de omstendighetene som medførte innleggelsen på det psykiatriske sykehuset.
Men Pat er bestemt på å overvinne disse hindringene. Og for å klare dette, mener han selv at han må komme i god fysisk form og utvikle seg fra å være en "analfabetisk bajas" til å bli en intellektuell, alt for å få Nikki tilbake og dermed få en ende på tiden borte fra henne. Noe han refererer til som den lykkelige avslutning på sitt livs film.
Men så møter han Tiffany, som også har sitt å stri med etter at hun mistet ektemannen i en bilulykke. Hun tilbyr seg å hjelpe Pat å finne tilbake til kona, men kun hvis han er villig til å gjøre noe viktig til gjengjeld.
Sammen oppdager de hemmeligheter som hans venner, familie og terapeut har holdt skjult fra ham; noe som fullstendig kan endre kursen på hans livs film.

Dette er en særdeles god bok. Faktisk henviser den, både bevisst og kanskje litt hensynsløst til flere av litteraurens store mesterverk; med referanser både til "Den store Gatsby", "Redderen i rugen" og
"Glassklokken", for å nevne noen.
Forfatteren evner å hylle de verk som både har inspirert og formet hans egen bok, samtidig som han har klart å holde en original linje.

Quick skriver godt, og det er tydelig at han har lagt ned mye arbeid i bokens struktur. Strukturen er dessuten svært så filmatisk, og det er derfor lett å forstå hvorfor "Kjærlighetens galskap" også har blitt til en film.
Karakterene er både interessante og troverdige, og sidene er fylt med så mye absurd humor og ekte følelser at det er umulig å ikke heie på den utradisjonelle helten, Pat.
Det er vanskelig ikke å bli grepet av skjebnen til en mann som, til tross for mye motgang, fortsatt beholder både håpet og troen.

Boken har i stor grad et tradisjonelt førstepersons narrativ, men tar en pause etter omlag to tredjedeler og blir mer en korrespondanse mellom to mennesker, før den avslutningsvis går tilbake til førstepersons narrativet. Til å begynner med syntes jeg denne endringen var litt forstyrrende, men erkjente raskt at det faktisk fungerte for handlingen denne i romanen.

Jeg anbefaler "Kjærlighetens galskap" på det varmeste. Dette er en følelsesmessig, fartsfylt bok og en bok jeg slet med å legge fra meg.

Dette er en svært lesverdig bok. En bok som både fikk meg til å le og gråte, som var gripende og sjarmerende, og som mer enn før har fått meg til å se det positive i ting
En enestående bok, helt ulikt noe jeg tidligere har lest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar