Trondheim mysteriet
Kunstdetektviene 14
Bjørn Sortland
Illustrert av Trond Bredesen
Barnebok, 8-12 år
163 sider
Piggsvin forlag
2014
Bjørn Sortland (1968) er født i Bergen, men vokste opp på Bømlo. Han debuterte som barnebokforfatter med Det er ikkje natta (1992), og han har siden skrevet over 40 bøker for barn og ungdom. Flere av bøkene handler om kunst, og han har ofte samarbeidet med kjente bildekunstnere og illustratører, som Lars Elling, Trond Bredesen og Hilde Kramer. Sortlands bøker er gitt ut i nærmere 20 land, og i 1996 vant han den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis for den tyske oversettelsen av Raudt, blått og litt gult sammen med illustratøren Lars Elling. I 2011 fikk han Aschehougprisen for hele forfatterskapet.
Serien om Kunstdetektivene er blant Norges mest solgte barnebøker, med en trofast leserskare og en stabil plassering på bibliotekenes utlånstopp.
Den har solgt nesten 350.000 eksemplarer og blitt oversatt til en rekke språk, blant annet tysk, fransk og spansk. Serien er også nylig lansert i Tyrkia.
"Trondheim mysteriet" er den fjortende boken i serien om Kunstdetektivene. Og som i de foregående tretten bøkene, er det familien Bergvik (med den unge gutten David i spissen) som blir blandet inn i et nytt eventyr.
Foruten David, består Bergvik familien av mamma, pappa, Thor og Sissel.
I følge mamma er Bergvik-ene bare en høyst alminnelig familie fra Nordstrand i Oslo. De har noen epletrær i hagen og en velbrukt ekspressomaskin i børstet stål, ikke noe mer fancy enn det.
Denne fjortende boken begynner med at David bråvåkner av et mareritt. Det er midt på natten, men likevel står han opp. Heldigvis sover de andre i familien tungt.
Likevel oppdager han at det kommer en svak lysstripe fra døren inn til kjøkkenet. Dessuten trekker det, som om noen har åpnet døren ut til terrassen fra kjøkkenet, en dør som alltid pleier alltid å være låst.
David river opp døren, og ser skyggen av en voksen dame som står borte ved kjøleskapet. Det er tydelig at hun oppdager David, for hun smekker kjøleskapet igjen, og forsvinner i et stort byks ut den åpne terassedøren.
Det var utvilsomt en dame, og hun hadde på seg en svart tettsittende drakt. Utover det, var det umulig for David å beskrive tyven. Men en ting er han sikker på; vedkommende hadde relativt tydelige kvinnelige former.
Politiet finner heller ingen spor, annet enn et åpent glass med gåselever. Ingenting var stjålet eller ødelagt.
Mamma vil ikke at familien skal gå rundt i engstelse etter nattens litt uforståelige innbrudd, men faktisk er alle i familien Bergvik alltid litt redde.
De er redde på grunn av en nifs, livsfarlig fyr som har plaget dem i lang tid. En fyr så fæl at det nesten er som i Harry Potter med Voldemort; de sier helst ikke navnet hans høyt lenger.
Han er som jokeren i Batman. Navnet hans er Stig Svartvik, og han er en mesterkunst-tyv. Han lever ikke et ordinært liv. Og om noen ikke har en genial masterplan, vil han aldri bli tatt.
Familien Bergvik er hans erkefiende (etter utallige konfrontasjoner i seriens foregående bøker).
De to Kripos ansatte, Per og Pål, avlegger familien et lite besøk, om morgenkvisten. De kommer med lovnader om å samle alle tråder, og forteller at Stig Svartvik er lokalisert.
Men de trenger hjelp fra familien for å være på den sikre siden.
En liten, privat utstilling med Jackson Pollock-bilder åpner i Trondheim dagen etter, og de tror at Stig Svartvik vil dukke opp der.
De vil at David skal bli med til Trondheim og være med dem når de pågriper han. Ingen har nemlig vært mer i nærkontakt med Svartvik enn David.
Men Davids foreldre setter sporenstreks foten ned; aldri i livet om David skal dra dit alene. De kan ikke sitte hjemme i Oslo mens David kanskje møter verdens farligste skurk. Og dessuten har han flere ganger nesten blitt drept på grunn av Stig Svartviks dødelige kunstinteresse.
Nei, de må dra til Trondheim alle sammen.
Selv om det vil komplisere planene til Per og Pål, går de to Kripos ansatte med på foreldrenes krav. Staten er raus, og vil betale både reise og opphold for dem alle.
Dermed bærer det avgårde til Trondheim neste dag. Først med flytoget til Gardermoen, deretter med fly.
Midt i Trondheim sentrum innlosjeres familien på ærverdige Britannia Hotel.
På hotellet får Sissel øye på Gerhardt Getalife, en mann som ikke betyr annet enn trøbbel. David forstår raskt at det kan bety at politiet har rett i at Stig Svartvik sannsynligvis befinner seg i Trondheim. Getalife og Svartvik har nemlig samarbeidet før.
Kripos mener at Stig Svartvik har planer om å stjele et spesifikt Pollock maleri. Selve utstillingen skal finne sted på Munkholmen, og de ønsker å bruke David som lokkedue for å ta Svartvik.
Men Stig Svartvik er en slu rev og et nådeløst rovdyr, og som sedvanlig går ikke alt helt etter planen...
Dette er en svært god krimbok for barn. Sortland skriver godt, og språket flyter både lett og effektivt. Og han vet å ikke undervurdere sine lesere. Selv om boken er forholdsvis enkelt skrevet, mister den likevel ikke sin fortellerkraft, og den passer således meget godt for spenningssøkende barn.
Selve historien har en god oppbygging, og spenningsnivået er nokså høyt, uten at det blir for skremmende, selv om det oppstår noen dramatiske situasjoner. Den er også usedvanlig underholdene, og den unge leseren kommer garantert ikke til å kjede seg.
Forfatteren har også vært flink til å flette inn elementer av humor. Dessuten forsterkes denne humoren av illustrasjonene, noe som er et stort pluss.
Karakterene er fargerike, om enn noe stereotype (f.eks. kan de to Kripos ansatte, Per og Pål, minne litt om Helan og Halvan), men likevel lett gjenkjennelige for målgruppen.
Historien er flott illustrert av Trond Bredesen. Illustrasjonene gir en god visualisering av historien.
Boken er full av faktaopplysninger om kunst og geografi (bl.a. så innledes boken med et oversiktskart over Trondheim sentrum).
I blant dukker det også opp små stjerner med henvisning til familien Bergviks tidligere turer.
Sortland har med "Trondheim mysteriet" evnet å skrive en god spenningsbok for barn som gir leselyst.
Anbefales!
hva heter pappa bergvik
SvarSlett