torsdag 10. april 2014

"Libertygåten" av Jørn Lier Horst

Libertygåten
Jørn Lier Horst
156 sider
Barnebok, 10-12 år
Kagge Forlag
2014
 
Bok nummer 5 i CLUE-serien!
 
Clue er engelsk og betyr ledetråd, spor for å løse en gåte. I tillegg er CLUE satt sammen av forbokstavene til hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon.
 
Kjære barn!
 
Jeg vet at dere har ventet lenge på denne boken. Det har jeg også! Jeg er lei meg over at jeg er litt sent ute med å omtale den. Om et halvt år kommer bok nr 6; Esmeraldagåten. Når den boken er lest ferdig, har du ikke bare vært med på løse bare en gåte, men to. For, du løser en gåte ved hver eneste bok du leser, og ved hver tredje bok blir nok en gåte avslørt. Men det vet du nok, allerede. Hva syntes du om Filosofen i denne boken? Han heter John Stuart Mill, og var født i 1806 og levde til 1873. På side 9 stod det et ordtak av han;
 
Menneskene må få gjøre som de vil så lenge de ikke påfører andre skade. Det synes jeg er veldig klokt sagt, og slik må vi leve og. Resten av John Stuart Mill, kan du lese om på sidene 144 – 146.
 
Libertygåten består av 23 kapitler. Da kan du jo lese et helt kapittel hver kveld, eller om du leser et halvt, er det også veldig bra! Det viktigste er at du koser deg med boken. Og når du er ferdig, så får du helt sikkert mye å tenke på.
 
Denne boken var skikkelig skummel. Det hendte jo så mye. Jeg forteller litt i fra første kapittel for deg.
 
I kapittel 1 kan du lese litt om Cecilie Gaathe, Leo Bast, Une Flaker og hunden Egon. Men, i alle bøker står det litt om hver av barna, samt hunden pluss om Perlen pensjonat som ligger i Skutebukta. Det står om Skutabukta på sidene  2 – 3 i form av et kart, og på sidene 162 – 163 finner en arkitekttegning over Perlen pensjonat. Det finner du i alle bøkene.
 
De fant en fremmed bil på en gjengrodd sidevei. Det var Leo som snuste den frem. Det var en sort BMW med blanke felger. De kunne se at bilen hadde stått en stund der, siden det var begynt å vokse ugress gjennom grusen og. Bilen var låst og i et av setene kunne de se at det lå et kart. De så også en hvit skjorte med røde flekker.  Hva er det på skjorta? Kan det være syltetøy eller ketsjup? Eller er det blod??  Leo hadde jo løpt rundt bilen to ganger. Men hvorfor bjeffet han mot baksiden av bilen? Barna forsøkte å åpne bagasjelokket, men det var låst. Det var nok lurt å ta et bilde av av bilen.
Dette er spennende, men litt skummelt også. Derfor har politietterforskeren og forfatteren av boken, Jørn Lier Horst anbefalt at vi ikke skal lese den før vi er 10 år gamle.
 
 
 
 
Da Jørn Lier Horst besluttet å gi ut denne serien, ville han at leserne skulle oppdage at hver eneste bok avdekker en spenningsgåte, men hver fjerde bok avdekker en større gåte som har gått som en rød tråd igjennom fire bøker.
I bok nummer fem starter nok en historie som så fortsetter i den nyeste boken, "Esmeralda gåten", som nettopp er lagt ut for salg.
Kjære lesere. Jeg skal også etter hvert anmelde denne. Gåten vil deretter fortsette i bok nr. 6 som bærer tittelen "Riverton gåten".
 Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar