lørdag 12. april 2014

"Bryllupsgaven" av Marlen Suyapa Bodden

Bryllupsgaven
Marlen Suyapa Bodden
Roman
336 sider
Oversetter: Benedicta Windt-Val
Cappelen Damm
2014

Marlen Suyapa Bodden er advokat i New York. Hun har brukt sine kunnskaper om slaveri og menneskehandel til å skrive Bryllupsgaven, som er hennes debutroman.

Handlingen er satt til 1852, da slaveri og rasisme var hverdagskost, og den beveger seg mellom to kvinner, født inn i svært ulike sosiale klasser, og trekker paralleller mellom deres erfaringer.
Sarah er en ung kvinne, født inn i slaveri på den 7800 mål store plantasjen Allen Estates, øst i Alabama. Hun er den ubekreftede datter av den modige og langmodige Emmeline, den velstående plantasjeeieren Cornelius Allens husholderske, og Mr. Allen selv. Den andre er Theodora Allen, Cornelius kone, en intelligent og aspirerende forfatter som har blitt tvunget til å begrave sine drømmer og som i stedet må holde ut med sin dominerende og alkoholiserte manns fysiske mishandling.


Når den unge Sarah får kjennskap til sin status og sanne identitet, utspiller det seg en god mengde drama. Og i all hemmelighet lærer hun seg både å lese og skrive, stikk i strid med det som var lov for en slave.
Hun benytter også tiden med å være personlig hushjelp for Clarissa Allen, hennes privilegerte, lys hårede halvsøster. Et subplot som involverer Sarahs andre halvsøster Belle, Emmelines eldste datter, illustrerer hvordan en slaves liv nærmest kan endres etter innfall av en hevngjerrig herre. I de mellomliggende kapitlene, avslører Theodora sin egen maktesløshet og hvordan hun så å si har måttet gå på eggeskall for å unngå sin manns anger.
Omtrent halvveis ut i romanen følger Sarah med nygifte Clarissa til hennes manns plantasje. I realiteten er Sarah hennes levende "bryllupsgave", noe også bokens tittel gjenspeiler.
Dette kommer ikke som noen overraskelse i så henseende. Men på dette tidspunktet begynner handlingen å bli nokså uforutsigbar. Og når det gjelder avslutningen, synes den å være skrevet for å sjokkere leseren, noe den til de grader også gjør.
Bryllupsgaven fokuserer på kvinnenes erfaringer, hvilke bånd de danner seg i mellom, hvordan livene de er tvunget til å leve endrer dem, og hvordan de begge holder ut og forsøker å rømme fra sine isolerte, undertrykkende og mannsdominerte verdener. Det kommer også tydelig frem, hvilken pris kvinner, enten de er frie eller slaver, må betale dersom de evner å flykte.

Dette er en historie som ikke bare handler om slaveri, rømte slaver og misbruk av kvinner og hvilke rettigheter de hadde på den tiden. Dette er en bok fylt med følelser, lojalitet og om hvordan karakterene bestemmer seg for å gjøre livet til det bedre ved å gjøre det som er nødvendig for å overleve. Hvert kapittel veksler mellom de ulike karakterene og i hver stemme fornemmer man besluttsomhet og hvilke sårbarheter de til daglig møtte.
Avslutningen er overraskende, men likevel hensiktsmessig.

Forfatteren skriver elegant og befriende godt. Dette er inspirerende lesning for alle som liker historiske romaner, og særlig for de som liker sterke kvinnelige karakterer.
Boken har dessuten et pageturner tempo.
Forøvrig er det et fascinerende avsnitt mot slutten av boken som tar for seg de mer juridiske aspektene, noe som er forfatterens eget ekspert område.

Dette er intet annet enn en bemerkelsesverdig bok, og den frembringer mye følelser.
Den er svært engasjerende, og holder på spenningen fra første til siste side.

Jeg likte "Bryllupsgaven" svært godt og anbefaler den med glede til alle som liker bøker som omhandler denne perioden i amerikansk historie.
Jeg vil ikke nøle med å lese det neste forfatteren vil skrive.

1 kommentar:

  1. Jeg likte også denne boken veldig godt ,men av en eller annen grunn irriterte jeg meg på de ulike fortellerstemmene og at deler av historien dermed ble fortalt flere ganger og det trakk litt ned syntes jeg. Men jeg elsker bøker fra denne tiden og om slaveri og det er viktige temaer denne boken tar opp. Fin omtale:-)

    SvarSlett