torsdag 10. april 2014

"En hellig allianse" av A.J. Kazinski

En hellig allianse
A.J. Kazinski
Thriller
544 sider
Oversatt fra dansk av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Norsk Forlag
2014

A.J. Kazinski har nå kommet ut med sin tredje bok, men hvem er de?

A.J. Kazinski er et pseudonym for filminstruktøren og forfatteren Anders Rønnow Klarlund og forfatteren Jacob Weinreich.
Den siste gode mann utkom i 2011 og var deres debut som spenningsforfattere. Boken ble solgt til 11 land allerede før utgivelsen i Danmark, blant annet England, USA og Japan. Filmrettighetene er solgt til Zentropa, der Lars von Trier er deleier.
Søvnen og døden utkom på norsk i 2013. Boken har allerede høstet gode kritikker i Danmark og begge bøkene deres er nå utgitt i mer enn 20 land.
En hellig allianse ble utgitt på norsk i mars 2014. Den ble en stor suksess i Danmark og solgte 20 000 eksemplarer før jul.

Den hellige allianse var en allianse som monarkiene i Europa inngikk for mange år siden. Målet var å beholde posisjonen som både maktinnhavere og maktutøvere. 
Men hva om denne alliansen fortsatt eksisterer? Hva om det går folk rundt i Danmark, hvis mål er, å slå alle i hjel, som vil tale negativt om kongehuset eller forhindre det innflytelse?
Denne tanken leker boken "Den hellige allianse" med - og det er virkelig en god historie!

Den 35 år gamle Eva Katz er en sørgelig skjebne, i det boken starter. Hun har kort tid i forveien mistet kjæresten i Afghanistan, og har store vansker med å komme seg videre i livet.
Hun har mistet journalistjobben i en stor avis, men får jobb som barnehagepedagog i Roskilde.
I møtet med den fem år gamle gutten Malte, snus livet hennes på hodet. Maltes mor er hoffdame for den danske kronprinsessen, og snart får Eva mistanke om at han har vært vitne til et mord. Malte vil ikke si noe, så Eva følger det eneste sporet hun har; en barnslig tegning av et drap.
Hennes journalistiske nese blir vekket og hun begynner å grave dypere ned i materien. Livet hennes får nærmest en ny mening.

Leseren dras hurtig inn i hennes tanker, handlinger og refleksjoner omkring alliansen og kongehuset.
I gjennom hele boken lever Eva på kanten, og leseren likeså. I side etter side sitter man på stolenden og klarer ikke å slappe av, for her skjer det virkelig mye.
Eva utsettes for mer enn hva et ordinært menneske kan klare, og man blir så engasjert i historien, at man så og si glemmer tid og sted - særlig fordi hun er en såpass empatisk person, som man kjemper side om side med igjennom de 544 sidene!

Dette er en svært spennende og velskrevet bok. De artige metaforene, de snodige vendingene og de malende bildene drar leseren med inn i Evas verden. Kapitlene er forholdsvis korte og de bærer navn etter Københavns gater. Det er tydelig at de to forfatterne nyter å arbeide sammen, og de har helt klart brukt hverandres talenter og evner.
Boken er en sann fornøyelse å lese, og man blir hverken trett eller utålmodig, takket være de gode karakterene, bildene og det spenstige språket.
Handlingen raser avgårde mellom ulike steder og karakterer. Likevel henger man med. Og man må komme seg et ganske langt stykke ut i romanen, før det endelige plottet avsløres.
Dette er med på å holde leseren fast i et jerngrep. Selv om historien ender på nokså brått vis, er den likevel av overbevisende karakter.

"En hellig allianse" er en fartsfylt og heseblesende thriller.  Boken går bak kulissene på det danske og de europeiske kongehusene, og forteller om hemmeligheter og skandaler fra hundrevis av år med kamp mellom monarki og demokrati i Danmark og Europa. Den tar leseren med bak den flotte fasaden på de europeiske kongehusene: En stor mektig familie, gift med hverandre på kryss og tvers, og som sammen kjemper for å bevare og utvide sine privilegier.

Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar