søndag 20. april 2014

"Rakels bok" av Sissel Værøyvik

Rakels bok
Sissel Værøyvik
Roman
392 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Sissel Værøyvik er født i 1959. Hun er oppvokst på øya Værlandet i Sunnfjord, og er bosatt i Bergen. Hun jobber med lønn/personal, og er også en av to som skriver livshistorier i bokform for privatpersoner gjennom Din Historie. "Rakels bok" er hennes debutroman.

Rakels bok er en roman om å reise seg, gang på gang, selv etter at det umulige har skjedd. Om å kjenne seg selv, sin fortid og sine røtter, om vennskap og samhold, om svik og kjærlighet - og ikke minst om en mors grenseløse omsorg og kamp for sine barn.

"Når du innser at det livet du trodde du hadde lagt bak deg for lenge siden, det du har skjøvet unna og holdt på behagelig avstand i en nyskapt tilværelse - i mitt tilfelle på et annet kontinent - kan innhente deg når som helst, gripe tak i deg og snu opp ned på alt."

Høsten 2009:
Den unge kvinnen Ella Sand bor i New York. Hun er utdannet journalist og jobber som skribent for et magasin. Hun er kjæreste og samboer med magasinets redaksjonssjef, Peter. Hun er opprinnelig fra Bergen, men har de siste fem årene bodd i USA.

Et brudd mellom Ella og de velstående foreldrene hennes hjemme i Bergen, har ført til at de ikke har hatt kontakt på noen år.

Men en dag ringer farens advokat, Jan Hermansen. Han har en trist nyhet å meddele. Ellas foreldre har omkommet i en bilulykke ved Evanger. De hadde tilbrakt helgen på Dr. Holms hotel på Geilo, og var på vei hjem til Bergen da den fatale ulykken inntraff.

Dermed må Ella vende hjem igjen til Norge.
I forveien snakker hun med sin tante i telefonen. Tanten vil at Ella skal bo hjemme hos henne - hun vil også gjerne møte Ella på flyplassen. En gammel venninne tilbyr også Ella losji.

Men Ella ønsker i første omgang å være litt for seg selv, og har derfor via nettet bestilt et rom på et hotel i Bergen sentrum.

Hun takker derimot ja når Hermansen tilbyr seg å hente henne på Flesland.

Som enebarn må Ella gjøre opp boet etter foreldrene, og rydde opp i barndomshjemmet på Paradis. Der møter hun Rakel Joyce, en eldre kvinne som har leid kjellerleiligheten i tre måneder.

Rakel er i syttiårene. Hun er litt lavere enn Ella, slank og har et bemerkelsesverdig, markert ansikt, innrammet av grått, glatt hår.

Rakel har bodd i Bergen som barn, men har nå bodd i USA lenge. Men Rakel var svært glad i Bergen, og ønsket derfor å komme tilbake for å gjenoppta kontakten med noen i byen.

Rakels litt spesielle væremåte både frastøter Ella og vekker hennes nysgjerrighet.
Rakel forstår at Ella ikke har det så lett, og anmoder henne til å få ryddet opp i fortiden sin. Rakel er selv innforstått med at hun også trenger å få ryddet opp i sin. Hun mener det kan gi Ella noe annet å tenke på innimellom det hun nå er midt oppe i. Kanskje de til og med kan forsøke å hjelpe hverandre videre i livet.

Snart blir Ella dratt inn i fortellingen om Rakels bemerkelsesverdig liv, et liv som har utspilt seg i flere land over mange tiår; fra Rakel som liten jente (i 1939) blir sendt som flyktning fra Bratislava (i Slovakia) til Norge, sammen med broren Aron, for å unngå nazistenes jødeforfølgelser. I Bergen skulle de få bo hos en norsk fosterfamilie og oppleve tryggheten, men snart ble de innhentet av krigen her også...

"Rakels bok" er en sterk roman, og den er usedvanlig godt skrevet. Språket er godt, levende, lettflytende og presist, og formuleringene er nøye og konsise.
Historien som males for leserens øyne, er ettertenksom, svært så rørende, men også underholdende. Det er få dødpunkter, selv om forutsigbarheten er nokså tilstedværende igjennom stort sett hele romanen.

Forfatteren, Sissel Værøyvik, er dyktig på å skildre karakterene og miljøene de befinner seg i, og hun gjør det på et følelsesmessig vis. Dette gjør romanen til en svært god leseopplevelse.

Handlingen innbefatter kjærlighet, vennskap, familiedrama, moralske dilemmaer og ikke minst en vakker historie som holder på leserens interesse fra første til siste side.
For øvrig er denne romanen lærerik: At familier tok i mot jødiske fosterbarn før krigen brøt ut her til lands, var for meg en ukjent historie.

"Rakels bok" er rett og slett en helt fantastisk roman, og en roman som med sikkerhet kommer til å bo i meg lenge.

Anbefales på det varmeste!

1 kommentar:

  1. Jeg har lest om den mange ganger, men det er først nå jeg har "ledig plass" til å bestille flere bøker. Virket som en fin roman etter hva du skriver.

    SvarSlett