fredag 18. april 2014

"Mormor hilser og sier unnskyld" av Fredrik Backman

Mormor hilser og sier unnskyld
Fredrik Backman
Roman
414 sider
Oversatt av Einar Blomgren
Cappelen Damm
2014

Fredrik Backman (født 2 juni 1981 i Stockholm) er en svensk forfatter, blogger og skribent.
Han debuterte som forfatter i 2012 med boken "En mann ved navn Ove". Denne er solgt til over 20 land og skal også bli film.
Bloggen hans, fredrik.cafe.se, følges av 50000 lesere hver uke. Forfatteren bor i Solna utenfor Stockholm med kone og to barn.
"Mormor hilser og sier unnskyld" er Backmans tredje bok.

En normal roman om annerledes mennesker. Eller omvendt.

Elsas historie treffer deg rett i hjertet.


Elsa er syv, eller nesten åtte år gammel og annerledes. I hvert fall oppfatter de andre på skolen henne for det. Hennes beste og eneste venn er mormor.
Mormor er syttisju år og gal. Hun kjører bil uten sertifikat og står på balkongen og skyter ubudne gjester med paintballgevær. Hun stiller alltid opp for Elsa, og hun viser henne hvordan hun skal komme seg til eventyrlandet Miamas, som blir Elsas fristed.

Når mormor blir kreftsyk og dør, står Elsa helt alene igjen med sin frykt: den vanskelige skolehverdagen (med mobbing), sin triste, høygravide mor og stefar som sikkert kommer til å elske hennes kommende halvsøsken mer enn de elsker Elsa. Men mormor har lagt igjen et siste oppdrag til Elsa, ridderen av Miamas:
Hun har etterlatt en bunke brev til Elsa, og i de ber hun naboene om unnskyldning for alt det gale som hun har gjort.
Det blir begynnelsen på et stort eventyr som fører Elsa til en oppgang bebodd av fylliker, monstre, kamphunder og helt vanlige sladrekjerringer.
Men Elsa innser etterhvert at de menneskene hun treffer i virkeligheten er helter, alle på sin egen måte. De bærer nemlig alle på redsler og sår fra fortiden.
Og samtidig leder det hele Elsa fram til sannheten om mormor.

Spennende, humoristisk og tankevekkende. Trist, glad og håpefull. Annerledes, fantastisk og nøyaktig. Fredrik Backman har klart det kunststykke å presse inn det meste av hva en bok kan inneholde i denne, nær sagt, oppsiktsvekkende romanen.

Allerede fra første stund i boken, forstår man at Elsa og hennes mormor er noen ekstraordinære karakterer. Mormoren var en karakter som både frustrerte og fortryllet meg.
Elsa er svært så veslevoksen, og det kan noen ganger være vanskelig å skjønne at hun kun er syv, nesten åtte år. Og det er fullt mulig å forestille seg denne intelligente og annerledes jenta, og kjenne seg igjen i henne og det hun opplever.

Eventyrverdenen som hun og mormoren deler er fortryllende, og den fikk meg både til å le og undre. Men enda mer fortryllende er det, når det blir åpenbart hvordan denne verdenen er knyttet til Elsas virkelige verden, og hvordan den gjør henne i stand til å forstå de voksne rundt seg så mye bedre.

Dette er en uvanlig hverdagsfortelling om dysfunksjonelle superhelter, og en historie om hvordan virkeligheten kan te seg for disse.

Det er interessant hvordan en roman for voksne kan ha et barn som hovedperson, og likevel fungere aldeles utmerket. Historien fortelles fra Elsa synspunkt. Den er både morsomt og interessant, og gjør den annerledes når den fortelles fra et barns synspunkt og forstand.

Dette er en bok som faktisk vokser jo lenger ut i den man kommer. For hver side åpenbares det mer. Dette er også en bok med kapitler, der første side kan få deg til å le og siste side til å gråte. Den både berører og underholder, og blander humor og allvor på en flott og smidig måte.
Men fremfor alt er dette en bok jeg kommer til ål lese flere ganger, uten at den vil miste sin glød.

"Mormor hilser og sier unnskyld" er en magisk og hjertevarm roman om en jente som ikke er som alle andre, og en mormor, som kanskje ikke var helt perfekt, men likevel et fantastisk menneske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar