mandag 27. oktober 2014

"Vi snakkes" av Laurie Frankel

Vi snakkes
Laurie Frankel
Roman
363 sider
Oversatt av Peter A. Lorentzen
Bazar Forlag
2014

Laurie Frankel er en amerikansk forfatter som romandebuterte i 2010 med "The Atlas of Love". "Vi snakkes", som utkom i 2012 i USA, er Frankels andre roman og satte henne for alvor på det litterære verdenskartet. Boken er solgt til 27 land, og filmrettighetene er kjøpt av Summit, selskapet bak "Twilight" og "Divergent".

"Vi snakkes" er en moderne kjærlighetshistorie om vår teknologiske tidsalder, men som likevel tar opp tidløse spørsmål om kjærlighet, død og sorg.

Boken handler overfladisk sett om Sam Elliot, en dataprogrammerer som jobber i et firma som driver med nettdating. Mens den mer dypere liggende historien er menneskers søken etter kjærlighet og lykke i en teknologisk overveldet verden hvor linjene mellom den fysiske- og den virtuelle virkelighet er i ferd med å viskes ut.


Sam har utviklet en algoritme som har til hensikt å matche folk med deres sjelefrende. Han vil vite hvordan den virker, men først og fremst vil han at den skal virke. Derfor prøver han algoritmen på seg selv. Og på første forsøk kobler den Sam med Meridith Maxwell. Hun jobber i markedsavdelingen, i samme firma som Sam.
Hun viser seg å være hans livs kjærlighet. Hun har nemlig alt han ser etter i en kvinne, og han er perfekt for henne - det er dømt til å lykkes. Snart er de et par.

Men det viser seg at algoritmen fungerer bra for andre også, kanskje litt for bra, for firmaet tjener nemlig ikke penger på å spleise folk, men å gi dem håp om at de snart vil klare det. Inntektene fra påmeldinger går i taket, men inntektene fra måneds abonnementene derimot, faller drastisk. Dermed finner firmaet det nødvendig å kvitte seg med Sam - de gir ham sparken.

Da Merediths bestemor dør, utvikler Sam en algoritme som skal hjelpe henne med å tilsynelatende "snakke" med sin døde bestemor. Ikke noe overnaturlig, bare avansert programmering. Han har dessuten et ønske om å kommersialisere algoritmen, slik at han kan tjene penger på å hjelpe andre med håndtere dødsfallene til sine kjære. 

Men det som starter som en fiks idé, blir snart en større del av Sams liv enn han noensinne kunne forestilt seg. Han blir nødt til å ta noen hjerteskjærende valg.

"Vi snakkes" tar for seg tematikk som omhandler døden, noe som selvsagt gir grobunn for en rekke spørsmål. Ville du likt å ha kontakten med dine avdøde kjære, hva ville du ha sagt til dem, ville du skjult ting for dem og ville det noensinne komme et tidspunkt der du ville klare å si farvel for godt? 
 
Selv om det fokuseres på (tilsynelatende) kommunikasjon med de døde, føles ikke boken på noen som helst måte morbid. Handlingen har flere triste og emosjonelle øyeblikk, men det er også mye romantikk - særlig den som blomstrer mellom Sam og Meredith, bringer lyspunkter til handlingen.

"Vi snakkes" er en overraskende, rørende og smart historie om kjærlighet, grenser og om å klare å ta farvel.

Det som gjør denne boken til en stor leseopplevelse, er ikke bare de flotte karakterene, men den særdeles unike historien. Dessuten beveger historien seg i et rolig tempo, noe som legger opp til at den som leser får tid til å filosofere over tematikken.

Dette er en tankevekkende bok. Den inneholder lite spenning, men handler i stedet mer om livets reise. 
Historien tar leseren med igjennom en progressiv reise, og spenner over ulike tema som glede og kjærlighet, sorg og mestring, aksept og håp.

Forfatteren har med "Vi snakkes" evnet å skrive en kjærlighetshistorie som er innpakket i både hjertesorg og sorg. Boken gir en unik leseopplevelse, og jeg er sikker på at den vil berøre mange andre lesere. 

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar