søndag 12. oktober 2014

"Den dagen du kom tilbake" av Hilary Boyd

Den dagen du kom tilbake
Hilary Boyd
Roman
335 sider
Oversatt av: Kjersti Lunnan Aass
Apropos forlag
2014

Hilary Boyd (f. 1949, Prestatyn, North Wales) er utdannet sykepleier, men etter å ha studert Engelsk litteratur ved The University of London begynte hun å jobbe som journalist.
Hun skrev fast i spalten Mind, Body, Spirit for the Daily Express.
Hun har tidligere utgitt seks sakprosabøker om helserelaterte temaer, blant annet depresjon og graviditet.
Som skjønnlitterær forfatter har Boyd spesialisert på å skrive om kjærlighetslivet til mennesker i en mer moden alder.
Hennes første roman "Torsdager i parken" ble en uvented bestselger.
Hilary Boyd er gift med filmregissør/produsent Don Boyd.

Flora bor i kjelleren til sin søster, Prue. Hun jobber som privat praktiserende sykepleier for en eldre dame ved navn Dorothea. Arbeidet gir henne ikke den store inntekten, og det kan så absolutt ikke sammenlignes med hennes forrige spennende, men hektiske jobb i A & E. Men siden hun ikke betaler så mye i leie til søsteren, klarer hun seg relativt godt.

Dessuten liker Flora det arbeidet hun gjør, og hun bryr seg virkelig om Dorothea.

Men livet hennes tar en uvented vending den dagen hennes livs kjærlighet Fin, uten forvarsel dukker opp igjen, etter et lite minnelig brudd to år tidligere.

Fin er en ivrig fjellklatrer, men har blitt utsatt for en ulykke, noe som har brakt ham tilbake til England, og til kvinnen han en dag forlot uten noen som helst avskjed eller forklaring.

Til tross for Fins svært så fryktelige og egoistiske handling og depresjonen Flora i etterkant måtte gå igjennom, gjenoppstår alle følelsene hennes for eks-kjæresten så snart hun får øye på ham igjen. Og det tar ikke lang til før han klarer å overbevise henne om å gi forholdet en ny sjanse.
Men er det mulig å starte på nytt igjen når all tillit er brutt? Eller vil det være et stort feilgrep? Flora må ta sitt livs vanskeligste valg.

Hilary Boyd har med "Den dagen du kom tilbake" skrevet en god bok, med en historie som engasjerer. Dessuten er karakterene beskrevet på et svært levende vis.

Selv om jeg både likte og sympatiserte med hovedpersonen Flora, hendte det også, ved en rekke tilfeller, at jeg fikk lyst til å banke litt fornuft inn i henne. Til å være en kvinne på hennes alder var hun nemlig utrolig naiv og lite oppmerkson når det kom til hennes nærmeste.
Jeg innser selvsagt at tilbakeslagene hun opplevde nærmest var nødvendige, slik at Flora kunne vokse og utvikle seg som menneske, og således være bedre rustet til å være mer kritisk.
Likevel var jeg tidvis utålmodig med henne og samtidig irritert over noen av de avgjørelsene hun fattet.

Men dette er ikke bare en historie om Flora (og i mindre grad om Fin). Noen av de mindre karakterene var vel så interessante, og jeg ble svært så fascinert av Floras 15-årige niese Bel, som med tanke på den lave alderen var særdeles klok, legen Simon Kent og selvfølgelig Dorothea, som til tross for sin høye alder og dårlige helse var skarpere til sinns enn det mange rundt henne ga ros for.

Forfatteren taklet også den vanskelige oppgaven med å formidle eldreomsorg og de implikasjonene som følger med, på utmerket vis.
Herunder risikoen for at andre skal prøve å dra nytte av de eldre og sårbare, og muligens til og med misbruke dem ( både mentalt og fysisk). Dette er et hjerteskjærende emne å lese om, men også et som jeg mener trenger betydelig mer eksponering, slik at folk forhåpentligvis blir mer klare over hvor stort dette problemet faktisk er, og dermed kan ta visse forholdsregler for å hindre at dette vil skje med ens egne kjære.

Likevel er dette først og fremst en historie om en kvinnes ferd mot styrke og uavhengighet som det er en kjærlighetshistorie, og det er en historie som fortelles med stil.

Jeg likte "Den dagen du kom tilbake" svært godt, og jeg ser definitivt frem til å lese flere bøker av forfatteren Hilary Boyd.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar