torsdag 30. oktober 2014

"Timmy Tabbe - Se hva du har gjort nå!" av Stephan Pastis

Timmy Tabbe
- Se hva du har gjort nå!
Stephan Pastis
Barnebok, 9 - 13 år
288 sider
Oversatt av Stian Omland, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Stephan Pastis (f. 16. jan. 1968) er mannen bak New York Times - bestselgeren "Timmy Tabbe: Det ble begått feil", i tillegg til "Perler for svin", en bejublet avisstripe som trykkes i over sju hundre aviser og har en hengiven fanskare. Han bor i det nordlige California.

Timmy Tabbe er tilbake!
Og du trenger nare å vite tre ting:
Jeg ble født.
Jeg grunnla et imperium.
Jeg viste storhet.Og nå skal jeg til å oppklare min generasjons største sak. Men noen der ute prøver å rigge spillet. Bondefange. Dupere. Så må jeg naturligvis være på vakt mot det eneste som kan knuse meg: FIKSFAKSERIER.

Timmy Tabbe er tilbake! Like inkompetent som alltid. Og denne gangen har han noen nye utfordringer å hanskes med.

I denne artige oppfølgeren er hovedpersonen Timmy fortsatt detektiv i detektivbyrået Tabbe AS. I det han selv påstår er det beste detektivbyrået i byen, sannsynligvis i delstaten og muligens i landet, er han både grunnlegger, president og administrerende direktør. Isbjørnen Kjempe (som faktisk veier 700 kilo!) er Timmys kompanjong.

Når en detektiv konkurranse blir annonsert på skolen, er Timmy overbevist om at han vil vinne, rett og slett fordi han er den smarteste personen i hele verden.
Vinneren får penger, noe som vil gjøre det mulig for detektivbyrået å utvide, f.eks. til steder som Peru.

Men Timmy klarer ikke å rekke fristen for konkurransen. 

Når han får vite at en av de andre skolene i distriktet har en tilsvarende konkurranse, men med en lengre frist, gjør han alt for å kunne bli overført til denne skolen - problemet er bare at elevene som går der er fæle.

Som vanlig gjør Timmys manglende innsikt historien utrolig morsom.

Dessuten er historien godt skrevet med episodiske og korte kapitler.

Noe av det mest underholdende i Timmy Tabbe, er for øvrig de artige illustrasjonene i ren tegneserie-stil. Disse gjør en god jobb med å formidle historien, og er såpass enkle at barna selv kan tegne dem. 

Noe annet jeg liker med Timmy Tabbe-bøkene er språket som Timmy bruker. Selv når han snakker til sin mor, høres han ut som en hardkokt detektiv. 
Og jeg er sikker på at barn som leser disse bøkene vil forbedre sitt ordforråd.
Oversetteren har med andre ord gjort et godt stykke arbeid.

Timmy Tabbe er først og fremst en barnebok, men er likevel en bok som vil appellere til alle aldersgrupper. Jeg tror mange forholder seg til livet med Timmys nivå av forståelse og samhandling med andre mennesker, noe som gjør ham lett å relatere seg til. 

"Timmy Tabbe - Se hva du har gjort nå!" er også en bok som garantert vil appellere til de av dere som liker "Dustedagboka" og "En pingles dagbok". 

Dette er en morsom bok som jeg trygt kan anbefale til alle barn (særlig de i aldersgruppen 9 - 13 år)!


1 kommentar:

  1. Stilige tegninger! Timmy Tabbe har jeg ikke vært innom. Har lest uendelig mye barnelitteratur, men denne er sikkert for "ny". Takk for titten, og inspirasjon til julegavekjøp til niesene mine :)

    SvarSlett