fredag 24. oktober 2014

"Herr Fikrys litterære liv" av Gabrielle Zevin

Herr Fikrys litterære liv
Gabrielle Zevin
Roman
272 sider
Oversatt av Lisa Vesterås MNO
Silke forlag
2014

Gabrielle Zevin (f. 1977 i New York) er en amerikansk forfatter og manusforfatter. Hun ble uteksaminert fra Harvard i 2000 med en grad i engelsk og amerikansk litteratur.
Hennes debutroman "Andre steder" ble utgitt i 2005. Hun har skrevet åtte romaner, som er oversatt til et tjuetall språk.
Hun er prisbelønt for et filmmanus, som ble innspilt med Helena Bonham Carter i hovedrollen, og er i tillegg skribent for det prestisjetunge magasinet New York Times Book Review.
Gabrielle Zevin bor i Los Angeles med sin mann.

Inspirasjonen til "Herr Fikrys litterære liv" oppsto på en bokturné for en av Gabrielle Zevins tidligere romaner. Hun besøkte bokhandlere rundt omkring i USA sammen med en representant fra sitt amerikanske forlag. Zevin ble imponert over forlagsrepresentantens og bokhandlernes ukuelige optimisme og kjærlighet til bøker, og ideen til en fortelling om lykken ved å lese ble født.

"Herr Fikrys litterære liv" er en perle av en bok. Det er en ekstraordinær bok om bøker, en bokhandel og ikke minst om kjærligheten.

Kjærligheten til bøker og kjærligheten til livet.

Boken forteller en historie om en 39 år gammel bokhandler og hvordan livet hans blir forvandlet. Både igjennom det han leser og menneskene han møter, eller rettere sagt de som på ufrivillig vis entrer livet hans. Bokhandleren heter A.J. Fikry. Han eier en liten uavhengig bokhandel på øya Alice utenfor kysten av Massachusetts. I det lille små samfunnet kjenner de fleste til hans triste historie. To år tidligere mistet han sin kone i en bilulykke, og siden da har han vært rammet av en dyp depresjon.
Nå er det kun bøkene og butikken som holder ham i gang, og bokhandelen har blitt en slags støvete påminnelse om livet paret drømte om da de flyttet til øya.

Vi møter også Amelia Loman, en markedskonsulent for et lite nisje forlag. A.J. sin bokhandel er en av hennes kunder.
Hun lever et nokså ensomt liv, men har et stort hjerte. Hun elsker også bøker og leser de med lidenskap.

Midt i alt dette, er det den to år gamle jenta, Maya, som en dag blir forlatt på bokhandelens dørstokk. A.J. vet ikke hva han skal gjøre med henne.

Dessuten blir førsteutgaven han eier av Edgar Allen Poes debutbok stjålet. A.J. blir nesten knust, og det synes å være lite han kan gjøre for å få boken tilbake.

Men tiden leger sår, og han både forandrer seg og tilpasser virksomheten til de av kundene som har en litt mindre intellektuell smak enn andre. 
Og hvordan han åpner opp sitt hjerte og liv til denne lille personen gir historien en stor porsjon varme.

"Henry Fikrys litterære liv" er en fantastisk bok. Den fikk meg både til å le og gråte. Bøker med den slags evner må ha en iboende kraft som ikke kan defineres.
Den er også elegant skrevet, og med stor dyktighet.

A.J. Fikry er en karakter som ikke vil bli glemt med det aller første. Forfatteren har skapt karakterer som er elskverdige og det som forbinder dem er deres forkjærlighet for bøker og det skrevne ord. 

På en forsiktig måte viser denne boken, igjen og igjen, at når én dør lukkes, vil en annen åpnes. Uansett hva som måtte skje eller hvor stort tapet er.

Dette er ikke bare en bok om bøker, bokhandlere og bokelskere. Det er også en historie om familie, venner, livet, og hvordan bøker trollbinder oss alle med kjærlighetshistorier og sine skrevne ord. 

Presis i oppbyggingen, rolig i stilen, harmonisk i det narrative og kraftfull i sin innvirkning, har "Herr Fikrys litterære liv" virkelig fortjent sin plass på bestselgerlistene. Ført i pennen av den eminente Gabrielle Zevin, bukter boken seg inn i kjærlighetens og livets ulike nyanser.

Anbefales på det varmeste! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar