onsdag 22. oktober 2014

"Duft av parfyme" av Kathleen Tessaro

Duft av parfyme
Kathleen Tessaro
Roman
427 sider
Oversettelse av Eva Ulven
Silke Forlag
2014

Kathleen Tessaro forlot USA for å gå på teaterskole i London. Hun innså snart at hun aldri ville bli noen stor skuespiller og begynte å skrive. Det resulterte i debutboken "Eleganse", som ble en internasjonal suksess, og ytterligere fire romaner, som er blitt utgitt i over 20 land.
En fascinasjon for en dufts evne til å frembringe minner og følelser er bakgrunnen for romanen "Duft av parfyme". Under arbeidet med boken søkte Tessaro etter fakta om parfymer, og hun oppdaget interessante skjebner som hun baserte flere av karakterene i boken på.
Kathleen Tessaro bor nå i Pittsburgh med mann og en sønn.

Et ulykkelig ekteskap og en svært ubehagelig sosial situasjon har gjort Grace Monroe deprimert. Men i 1955 er alternativene for en kvinne i hennes situasjon nær sagt dystre.


Selv om Grace lever et tilsynelatende komfortabelt økonomisk liv i London, tar det en ny retning når en fremmed etterlater henne en formue i arv. Via et advokatfirma i Paris får hun greie på at hun er franske Madame Eva d'Orseys hovedarving. Men Grace har aldri hørt om Eva d'Orsey...

Nysgjerrig etter å få vite mer om sin velgjører, reiser hun til Paris. Der gir et forlatt parfymeri noen ledetråder, og gradvis vokser det frem et bilde av en fascinerende og tragisk kvinneskjebne. Og sakte, men sikkert avsløres den mystiske forbindelsen mellom Grace og Eva D'Orsey.

Boken følger to kvinner gjennom de mest dramatiske årene på 1900-tallet, og deres kamp for selvstendighet og frihet.

På dyktig vis evner forfatteren å veve de to historiene sammen. Ved å bevege seg fra den ene til den andre og så tilbake igjen, og ved å balansere Grace sin personlige ulykke og hennes søken etter å forstå hva arven vil bety for hennes fremtid, med Evas begivenhetsrike historie og åpenbaringen av forbindelseslinjene mellom de to kvinnene.

Dypdykket i en verden av lukter er dessuten fascinerende, og ved at forfatteren lar Grace fra grunnen av lære om dette raffinerte yrket, ga hun også meg kunnskaper om emnet, uten at jeg på noen som helst måte ble overveldet av store mengder med teknisk informasjon.

Handlingen er satt til en historisk interessant tid. Den begynner i 1955, før vi tas med til 1920-tallet. Den er både av det mystiske og romantiske slaget, og i stor grad utforsker den selvstendige kvinners roller og tragedier i et pre-feministisk samfunn.

Og selvfølgelig, spiller parfyme en like fremtredende rolle som noen annen karakter i denne historien.

For øvrig beskriver forfatteren handlingens steder på et særdeles livlig vis, enten det er snakk om New York, London, Paris eller Monte Carlo.

"Duft av parfyme" er en nydelig og stemningsfull bok. Historiene til Eva og Grace var vevd sammen med både dyktighet og patos, og for meg var det å lese denne romanen ikke noe annet enn en sann glede. Jeg lot meg også imponere av forfatterens skrivekunst.

Totalt sett er "Duft av parfyme" en bok som ikke skuffer. Den er forholdsvis lettlest, og dens prosa lider ikke slik den kanskje ville ha gjort i en mindre dyktig forfatters hender. 

"Duft av parfyme" er en flott bok som garantert vil holde deg med godt selskap en sen høst kveld.

Anbefales!

1 kommentar:

  1. Jeg likte denne godt. En passe dose mysterie og romantikk :)

    SvarSlett