tirsdag 28. oktober 2014

"En overflod av Katheriner" av John Green

En overflod av Katheriner
John Green
Roman/ungdomsbok
248 sider
Oversatt av Stian Omland, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2014

John Green (født 24. august 1977 i Indianapolis i USA) ble introdusert for norske lesere med romanen "Faen ta skjebnen" (The Fault in our Stars) i 2013; boka som ble kåret til "The #1 Fiction Title" i USA i 2012 av Time Magazine, og som har bidratt til å gi ungdomsboka en helt ny status blant lesere og i offentlige verden over. Suksessen med TFIOS i USA førte umiddelbart til at samtlige av John Greens tidligere bøker føk inn på bestselgerlistene. Også i Norge har vi vårt John Greeniana, og utgir fortløpende samtlige av John Greens tidligere bøker i norsk oversettelse.

John Green er i dag en av verdens mest anerkjente ungdomsbokforfattere. Han har skrevet flere bøker, vunnet en rekke priser og blir utgitt av forlag over hele verden.

Kort tid etter at han er ferdig med high school, blir det tidligere vidunderbarnet Colin Singleton, dumpet for nittende gang på rad av en jente som heter Katherine (eller K-19, som han kaller henne). Colin dater nemlig bare jenter som heter

Katherine.

Han forstår ikke helt hvorfor, men det synes som at alle forholdene med de ulike Katherinene har vært bundet til å følge et nært identisk mønster.

Det siste bruddet tok nesten knekken på Colin, i hvert fall så mye at han i kjølvannet nærmest veltet seg i selvmedlidenhet.

Da bestekameraten Hassan, en overvektig muslimsk gutt med relativt få ambisjoner, kommer til unnsetning og foreslår en morsom biltur for å muntre ham opp, takker Colin ja i håp om å få tankene over på andre ting.

Bilturen er ment som en måte å finne tilbake til gleden ved livet.

Men underveis snubler de over en liten by i Tennessee med navnet Gutshot. Det ender med at de to kameratene blir værende der.

I Gutshot blir de bl.a. kjent med Lindsey og moren hennes, Hollis. De klarer til og med å finne seg en jobb i byen.

På fritiden prøver Colin å komme opp med en formel som kan forutsi gangen i alle parforhold, hevne alle verdens dumpede, og kanskje sørge for at den nittende Katherine blir hans. Han er overbevist om at dette vil bringe ham popularitet og ikke minst et vellykket forhold til en jente (som ikke vil dumpe ham, igjen).

"En overflod av Katheriner" forteller en historie som er både hjertevarm og utrolig morsom.

Som sedvanlig har forfatteren skrevet en historie med en viss type karakter i hovedrollen. Denne er ofte en vanskelig, likevel smart, men en noe forvirret tenåringsgutt.

Bokens hovedperson Colin, dater f.eks. bare jenter som heter Katherine. Han klarer ikke å  fortelle en historie uten at han samtidig må gå på en milliard streker, og han har en tvangspreget opptatthet av både anagrammer, ord og uttrykk.
Bestekameraten Hassan er derimot det rake motstykket. Han besitter en helt annen virkelighetsoppfatning, religiøs tilhørighet, og en væremåte som faktisk Colin synes å trenge.
Av og til oppstår det konflikter mellom de to kameratene, men det er tydelig for leseren (og for dem begge, faktisk) at de på sett og vis trenger/utfyller hverandre.

Et annet av forfatter Greens kjennetegn er at han tar med enkelte situasjoner som bare er så artige og nærmest usannsynlige, at de blir fullstendig troverdige ved hjelp av hans unike skrivestil og fortellerevne.

"En overflod av Katheriner" er en intelligent og morsom historie. Karakterene er interessante og de holder deg engasjert. Dessuten er boken full av fotnoter med både humoristisk og lærerik informasjon (relatert til historien).

John Green en særdeles kompetent forfatter. Han skriver aldri den samme boken to ganger. Selv om visse ingredienser i bøkene hans kan virke noe like, etterlater han alltid sine lesere tenkende.

Bøkene til John Green er for meg ikke annet enn høydepunkter i moderne fiksjon for ungdom, og denne boken var ikke annerledes. Selv om den ikke appellerte like mye til meg som "Faen ta skjebnen" fortjener den likevel både ros og anerkjennelse.

Hvis du ennå ikke har lest en bok av John Green, er det ingen dum idé å starte med denne.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar