onsdag 1. oktober 2014

"Gutta i det enorme trehuset med 39 etasjer" av Andy Griffiths

Gutta i det enorme trehuset med 39 etasjer
Andy Griffiths
Illustrert av Terry Denton
Barnebok, 6-12 år
356 sider
Oversatt av Hege Mehren
Fontini Forlag
2014

Andy Griffiths (f. 3. sept. 1961) er Australias mest populære barnebokforfatter. Han har skrevet over 50 bøker. I løpet av de siste 15 årene har Andys bøker vært på New York Times bestselgerliste, vunnet over 50 priser, vist som tegnefilm på TV, satt opp som teater - bla på Sydney Opera House - og solgt over fem millioner eksemplarer over hele verden.

Andy Griffiths samarbeider tett med illustratør Terry Denton og de har laget mange populære serier i sammen. Serien om gutta i trehuset ble fort en favoritt og den vant den australske bokhandlerprisen i 2012.
Andy Griffiths jobber også med leselyst hos barn som ikke leser så mye. Han er ambassadør for The Indigenous Literacy Foundation som hjelper barn på barnehjem og i fosterfamilier.

"Gutta i det enorme trehuset med 39 etasjer" er den tredje boken i denne serien, og de er alle utgitt på norsk av Fontini Forlag.

Fontini er et uavhengig, norsk forlag, etablert i 2013. Forlaget konsentrerer seg i hovedsak om utgivelse av bøker for unge lesere. De første utgivelsene fra forlaget kom våren 2014.

De to kameratene Andy og Terry bor i et tre. Men med "tre" mener jeg egentlig en trehytte, og ikke en hvilken som helst hytte i et tre, men et 39-etasjes trehus! (Det var 26 etasjer før, men nå har de bygd på med 13 etasjer til.)

Trehuset er hjemmet deres, men det er også der de lager bøker sammen. Andy skriver ordene og Terry lager tegningene. Dette har de holdt på med en god stund, men det er ikke så enkelt å konsentrere seg når man bor i et trehus med 39-etasjer - det er jo bare så mye å gjøre... likevel klarer de alltid å lage ferdig bøkene.

Når Terry finner opp en "Det-var-en-gang-maskin", den største oppfinnelsen som Terry - eller noen andre - noensinne har funnet opp, kan de to guttene bruke tiden sin på å gjøre akkurat hva de vil.  Maskinen som befinner seg i trehusets 39 etasje, er nemlig kapabel til å både skrive og tegne bøker for de to kameratene.

Men uforutsette problemer melder seg. Maskinen vil ikke slippe Andy og Terry inn igjen i trehuset, etter en dag de to har vært ute og hatt det bare moro. De blir regelrett kastet ut fra hjemmet sitt.

Det skal visstnok være en mann som har evner til å bistå våre to helter, nemlig professor Stupido, den beste bortfinneren i hele verden. Problemet er bare at han befinner på baksiden av månen.

Andy og Terry blir dermed nødt til å finne en metode som de kan kontakte han på. De lager (eller tegner!) en rakett, og kommer seg avgårde i retning månen.

Men vil den sinnsyke professoren gi dem den hjelpen de så sårt trenger? Og kan de klare å redde seg selv, trehuset og att på til hele universet?

Forbered deg på å hoppe på verdens høyeste trampoline, grille marshmallows i en aktiv vulkan (som ikke får utbrudd), bade i sjokoladefossen, kose med babydinosaurer, møte en boksende elefant med navn Snabelator (som kan slå deg rett ut med ett treff fra den sterke snabelen), gå på et diskotek med et lysende dansegulv og en gigantisk speilkule, fly i en kontorstol med jetmotor, kjøre i verdens skumleste berg- og dal-bane og møte den berømte bortfinneren, professor Stupido.

Det begynte opprinnelig med Andy og Terrys eventyr i et 13-etasjes trehus. Deretter reiste det seg til 26 etasjer, og nå i denne siste boken, har det blitt til et forbløffende 39-etasjers trehus.

"Gutta i det enorme trehuset med 39 etasjer" er en godt skrevet barnebok med episodiske og korte kapitler.
Noe av det mest underholdende i boken, er de artige illustrasjonene i ren tegneserie-stil. Disse gjør en utmerket jobb med å formidle historien.

Selv om boken har en noe kaotisk fortellerstil, er det likevel et orden i kaoset.
Det merkes også lett at fortellergleden er på topp, noe som unektelig skyldes den sømløse koblingen mellom forfatter Griffiths og illustratør Denton.

Karakterene er både unike og morsomme (for øvrig er det artig at Andy og Terry er oppkalt etter forfatteren og illustratøren).

Historien som fortelles når nærmest manisk-humoristiske proporsjoner.
Og jeg må virkelig si at dette har blitt en av mine desiderte favoritter innen barnebok-litteraturen.

"Gutta i det enorme trehuset med 39 etasjer" vil nok passe best for de som befinner seg i alderen 6 til 12 år, ettersom den er lettlest, men tidvis kan by på noen små utfordringer i ortografien.

Jeg vil karakterisere denne boken som superb moro!

Og ja - det skal visstnok komme en ny bok med et 52-etasjes trehus snart.
Kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til den!


 
De to første bøkene i serien:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar