søndag 5. oktober 2014

"Den ene pluss en" av Jojo Moyes

Den ene pluss en
Jojo Moyes
Roman
450 sider
Oversetter: Elisabeth Haukeland
Bastion Forlag
2014

Jojo Moyes (f. 1969) er født og oppvokst opp i London. Etter en variert karriere blant annet som blindeskriftskriver og skribent for brosjyren Club 18-30, gjorde hun en grad ved Royal Holloway og Bedford New College, London University. I 1992 vant hun en pengepremie finansiert av avisen The Independent og tok videreutdanning ved City University. Etter dette arbeidet hun i avisen The Independent i ti år,  bortsett fra i 1994, da hun jobbet i Hong Kong for Sunday Morning Post.

Siden 2002, da hennes første bok, "Sheltering Rain", ble publisert, har hun vært forfatter på heltid. "Et helt halvt år" ble en voldsom suksess her til lands med et salg på over 250.000 eksemplarer. På verdensbasis snakker vi flere millioner.
Filmrettigheten er kjøpt, innspillingen er i gang og premieren er satt til 2015.
Hennes siste bok, "Den ene pluss en", ble lansert 25. august 2014 og er allerede i sitt 3 opplag, med godt over 50.000 solgte eksemplarer. I den forbindelse var Jojo på Oslo Bokfestival i høst, ble grundig intervjuet av rikspressen og gjestet

God Morgen, Norge på TV2. "Den ene pluss en" la seg rett inn på førsteplass på bestselgerlisten i Norge.

Jojo Moyes bor på en gård i Essex med sin mann, journalisten Charles Arthur, og deres tre barn.

"Den ene pluss en" er en svært rørende, morsom og fengslende historie om den kjærligheten og vennskapet som kan oppstå under de mest usannsynlige omstendigheter.

Jess Thomas har to jobber og to barn, men aldri nok penger. Hun er likevel en evig optimist.
Når livet i blant går henne i mot, gjør hun sitt ytterste for å få det på rett kjøl. Men det er noen utfordringer som selv hun ikke kan møte på egen hånd.

Ed Nichols er en god mann som det har gått dårlig med. Han hadde alt, men en dum feil har kostet ham mye. Nå er han villig til å gjøre hva som helst for å rette opp i dette.

Ed har ingen planer om å redde noen, og Jess vil ikke, på noe som helst vis, la seg bli reddet.
Men kan de likevel klare å finne sammen?

"Den ene pluss en" er en hjertevarm historie om den hardtarbeidende alenemoren Jess, hennes ti år gamle datter, Tanzie (som for øvrig er litt av et matematisk geni), hennes plagede stesønn, tenåringen Nicky, og Ed Nichols, en vanæret bedriftseier som feilaktig har blitt anklaget for innsidehandel.

Selvsagt kan det virke litt usannsynlig at to så ulike karakterer finner sammen, og etter hvert blir vitne til stormende episoder i hverandres svært så forskjellige liv.
Men jeg synes ikke at det ødelegger for magien i historien.

Selve plottet er nemlig så elegant satt sammen med lystige hindringer mellom de to hovedpersonene. Og det hele er så djervt fengslende at det tidvis kan være svært så vanskelig å legge boken fra seg.

Moyes skriver med hjertet. Hun tar tak i reelle problemstillinger, og ikke minst så evner hun å få sine lesere til å bry seg om karakterene.

"Den ene pluss en" er en bok som treffer hardt og som ikke unnskylder seg for hva den er; nemlig en historie som foteller om styrker og utfordringer i en alene-forelder familie.

Forfatteren takler også sensitiv tematikk som fattigdom, det å være alene forelder og mobbing på et følsomt, men også humoristisk vis. Dette gjør hun både med et herlig og gledelig utfall, der omgjengelige og genuint sympatiske karakterer får være i hovedrollene.

Faktisk, så er det karakterene som gjør denne boken til en fantastisk leseopplevelse. Både sentrale og perifere karakterer er så godt beskrevet at man nærmest ikke skulle tro at de var en del av fiksjonens verden.

"Den ene pluss en" har en forholdsvis eventyrlig slutt, og den er temmelig forutsigbar.
Men magien i boken er selve reisen karakterene begir seg ut på, ikke hvordan det hele ender.

Dessuten injiserer forfatteren mer enn nok realisme i historien til at boken tilfredsstiller på ypperlig vis.

For meg var dette en stor leseopplevelse. Og forfatter Jojo Moyes fortsetter i sporet fra sin forrige bok med å bevege meg.

"Den ene pluss en" er ikke annet enn en perle av en bok, og den gir en vakker, sofistikert, men likevel uanstrengt og gjennomborende leseopplevelse.

Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar