mandag 7. desember 2015

"Verdens verste jul" av Marius Horn Molaug

Verdens verste jul
Marius Horn Molaug
Illustrert av Kristoffer Kjølberg
Barnebok, 9-13 år
122 sider
Gyldendal
2015

Marius Horn Molaug er født i 1976. Han er Donald-redaktør, og er tilknyttet det kreative fellesskapet Dongery.

Kristoffer Kjølberg er født i 1980. Han er en prisvinnende illustratør, designer og animatør, og er tilknyttet det kreative fellesskapet Dongery.

Det nærmer seg jul og juleferie. Snøen har allerede kommet, kanskje for mye av den.

De siste ukene har klassen til Ruben Berg tilbragt all tid i gymsalen for å øve på årets juleavslutning. Klassen skal fremføre juleevangeliet.
Rektor har pyntet litt på originalstykket, og skrevet seg selv inn som Gud. Så nå vandrer han rundt i hvitt kostyme og er enda mer sjef enn vanlig.

Av en eller annen grunn har Ruben fått rollen som jomfru Maria. Det innebærer at han i tillegg til å gå med dameklær, også må spille gravid.
Han kan ikke tenke seg noe flauere.

Kameraten Kent, som for øvrig har fått rollen som Jesusbarnet, ler høyt hver gang han ser Ruben, og spør hvordan det går med graviditeten.
Kent er derimot fornøyd med rollen han er tildelt. Som Jesusbarnet har han ingen replikker, og kan av den årsak bare ligge i krybben og sove mens de andre i klassen øver og sliter.

For de som ikke er Jesusbarnet, er det mye jobbing. De må øve på hva de skal si, sette opp kulissene og skaffe rekvisitter.

Skolen har ikke penger til å kjøpe rekvisitter til julespillet. Derfor må elevene improvisere og bruke fantasien. Eksempelvis er krybben som Kent ligger i, en gammel hundekurv. Fete-Frank som skal spille en erkeengel, har lånt vingene fra en hettemåke som hadde kollidert med klasseromsvinduet i høst. Han skal heises opp i et tau og sveve over publikum. Og siden ingen av dem kjenner noen sauer, har rektor bestemt at Konrad skal ta den rollen. Konrad har nemlig krøller.

Et ekte esel (som heter Rigoberta) har de derimot klart å skaffe tilveie. Kent har fått det av faren sin, som har vunnet eselet i en konkurranse.

Men når Fete-Frank heises opp som erkeengelen Gabriel under premiereforestillingen, revner taket i gymsalen. Det nedfalne snødekte taket ligger som et ugjennomtrengelig skjold mellom skuespillerne, som er fanget med (verdens verste) rektor, og omverdenen. De er fullstendig innestengt.

Ikke bare er gymsalen sur, kald, og skjør. Den kan også, i verste fall, rase enda mer sammen hvis de ikke er forsiktige. Dessuten har eselet en svært dårlig mage (noe som gir den navnet Rigobæsja). Det sier seg selv at stemningen etterhvert blir ganske så ganske så amper. Det er, med andre ord, duket for verdens verste jul.

"Verdens verste jul" er en humoristisk og engasjerende barnebok.

Historien er av det underholdende slaget og karakterene er lett gjenkjennelige for målgruppen, til tross for en litt klisjépreget rektor.

Ruben Berg er som sedvanlig hovedperson og forteller.

Boken er lettlest, og den er heller ikke for lang. Språket er enkelt og det er lekent. Det flyter godt.
Skriftstørrelsen er både stor og tydelig, noe jeg synes er et stort pluss.

Likeså tilfører de originale, artige og utrykksfulle illustrasjonene til Kristoffer Kjølberg noe ekstra til historien.

"Verdens verste jul" er en sprø og vilter barnebok som fortjener de aller beste skussmål.
Den vil med sikkerhet appellere til mange unge lesere, både gutter og jenter. Og jeg både tror og håper at den vil være med på å fremme leselyst og leseglede blant barn.

Det blir spennende å se hva som blir den neste "Verdens verste" bok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar