onsdag 16. desember 2015

"Birøkterens datter" av Santa Montefiore

Birøkterens datter
Santa Montefiore
Roman
398 sider
Oversatt av Eva Ulven ved Nye Tillen
Bastion Forlag
2015

Santa Montefiore (f. 1970) vokste opp på et gods i britiske Hampshire og ble utdannet ved eksklusive Sherborne School for Girls. I sin oppvekst var hun nær venn av den britiske kongefamilien og ble derfor tidlig vant til medienes søkelys. Hun studerte en rekke språk ved Exeter University.

Nå bor hun med sin mann, den anerkjente historikeren og forfatteren Simon Sebag Montefiore, og deres to barn i London.

Bøkene til Santa Montefiore er blitt oversatt til over 25 språk og solgt i over fire millioner eksemplarer.

Handlingsforløpet i "Birøkterens datter", beveger seg frem og tilbake, i tid og sted. Fra 1930-tallet til den andre verdenskrig var over, og fra 1970- til 1980-tallet. Mellom England og øya Tekanasset Island, i Massachusetts, USA.

Grace Hamblin lever et lykkelig liv som birøkterens datter i Dorset, England. Moren døde da hun var svært ung, og faren har derfor har oppdratt henne alene.

Da faren plutselig dør, sitter Grace igjen alene. Alene, vil si med unntak av mannen som hun ikke klarer å slutte å tenke på.
Hun savner noen som kan få henne ut av ensomheten, og tar en viktig beslutning som vedrører en livsledsager.
Men vil hun velge Freddie, barndomsvennen og mannen som hun virkelig elsker, eller vil hun velge Rufus, hennes første store avstandsforelskelse som nå nærmest er en fantasi?

Etter at krigen er omme, flytter hun med sin nye ektemann til USA. Med seg har hun sin fars lidenskap for bier, men hun bærer i tillegg på en dyp kjærlighetssorg som ikke slipper tak.

I 1973, blir vi kjent med Beatrix (Trixie) Valentine, deres 19 år gamle datter. Hun er forelsket i den unge engelske musikeren Jasper Duncliffe. Men da broren hans dør i en bilulykke, returnerer Jasper til England.

Jasper har et stort ønske om at Trixie skal komme etter ham, når ting har roet seg litt ned.
Dermed må også Trixie, ta en viktig beslutning som vil bestemme hvor livet skal ta henne.

Et skjebnefellesskap oppstår mellom mor og datter, og de må begge konfrontere sin families fortid i England, for å kunne gå videre med livene sine.
De to kvinnene søker etter tapt kjærlighet, uvitende om hemmelighetene og de mystiske forholdene som binder dem sammen.

"Birøkterens datter" er en vakker og ektefølt roman om fortidens bånd og en kjærlighet som overlever alt, med en historie som fortelles fra en mors- og hennes datters perspektiv.

Montefiore skriver godt og serverer en historie som kryper inn under huden på leseren.

Boken innehar ingredienser som udødelig kjærlighet, ære, plikt og forpliktelse.
Historien er sterk, overraskende, og den beveger seg over to generasjoner.

Etter hvert som handlingen skrider frem, blir det avslørt mange hemmeligheter. Selv om man kan gjette seg til noen av dem, er det hele likevel skrevet så spennende at jeg bare måtte bli ferdig med boken.

Forfatteren har dessuten gjort et godt stykke arbeid med å skildre både karakterer og miljø.

"Birøkterens datter" er en bok jeg definitivt kommer til å lese på nytt. Jeg fortærte den på kun få dager, og nøt hvert eneste minutt. Boken var dypt bevegende og spennende fra første til siste side, og minnet meg om den fantastiske evnen som bøker har til å transportere sine lesere til et annet sted, og en annen tid.

Vel verdt å lese.
Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar