torsdag 10. desember 2015

"En hjelpende hånd" av Gillian Flynn

En hjelpende hånd
Gillian Flynn
Novelle
91 sider
Oversatt av Stian Omland, MNO
Font Forlag
2015

Gillian Flynn har skrevet den internasjonale bestselgeren "Flink pike", som hun fikk Edgar-prisen for, og de to bestselgerne "Mørke rom" og "Åpne sår". Hun er tidligere journalist og kritiker i Entertainment Weekly, og bor i Chicago. I 2015 ble "En hjelpende hånd" kåret til beste kriminalnovelle av Edgar Awards.

"En hjelpende hånd", som første gang ble utgitt i George R. R. Martins antologi Rogues, viser nok en gang at Gillian Flynn er blant de aller fremste og mest originale stemmene i moderne spenningslitteratur.

Dette er Flynns første novelle. Selv om boken er forholdsvis kort, skuffer den ikke på noen som helst måte. For "En hjelpende hånd" er en uhyre spennende psykologisk thriller som frembringer forfrysninger langt nedover ryggraden.

Bokens hovedperson og forteller er en navneløs kvinne i tredve årene. Hun jobber i butikken "Spiritual Palms" hvor de

mannlige kundene får en håndjager på bakrommet, mens de kvinnelige får hånden sin avlest og åndelig veiledning i det fremre kammer. Hovedpersonen lever av å hjelpe både ene og den andre, selv om hun hverken tror på ånder, eksorsisme eller noe som helst overnaturlig. Men da hun møter Susan Burke, blir livet hennes snudd på hodet.

Susan, hennes mann og hans 15 år gamle sønn, Miles, flyttet til byen for ett år siden og bor nå i et gammelt viktoriansk hus som bærer navnet Carterhook Manor.

På en regntung april morgen når hovedpersonen er i ferd med å lese auraer i butikken "Spiritual Palms", gjør den vakre, rike Susan Burke sin ankomst.

Burke har oppdaget en stripe med blod på veggen i hjemmet sitt og mener at huset er hjemsøkt. Hun er også redd for at stesønnen vil drepe henne. Hovedpersonen bestemmer seg for å hjelpe henne, og tilbyr seg å rense herskapshuset for all dårlig energi.

Men så snart hun besøker det foruroligende viktorianske hjemmet, som er kilden til Susans redsler, innser hun, at hun kanskje ikke lenger må late som om hun tror på spøkelser. Lite går dessuten som planlagt når hun saumfarer internett etter husets historie, som bla. involverer et mystisk dødsfall til en hel familie. Hun får i tillegg rede på at de forrige beboerne hadde en sønn som var uhyggelig lik Susans stesønn, Miles.
Er det mulig at Carterhook Manor faktisk er hjemsøkt? Og hvis så er tilfelle, hvordan kan fortelleren hjelpe til når hun ikke er noe annet enn en svindler?

Miles, Susan tenårings stesønn, gjør heller ikke saken noe særlig bedre med sin forstyrrende atferd og makabre fantasi.  Han er en uforutsigbar gutt, som truer hovedpersonen med, at hvis hun kommer tilbake, vil han drepe henne. Men, da hun oppdager at Miles sin far og Susan Burkes ektemann er en av hennes faste kunder på bakrommet i butikken, aner hun uråd og skjønner at ikke alt er helt som det ser ut til.
Og snart innser fortelleren at også hun blir lurt, og at det kan være flere svindlere med i spillet.

"En hjelpende hånd" er Gillian Flynns prisbelønte hyllest til den klassiske viktorianske spøkelseshistorien.

Etter en svært så interessant åpning, fortsetter boken i et nokså lignende spor som, hennes tidligere utgitte, "Flink pike" med to av Flynns litterære kjennetegn; upålitelige hovedpersoner og sterke, men litt psykotiske kvinnelige karakterer.

Flynn har en forbløffende evne til å avdekke menneskets mørke natur gjennom sine karakterer. Og hun avslører ikke mer denne gangen, enn et lite innblikk i karakterenes personlighet, for deretter å etterlate dem for leserens egen fortolkning.

Selve historien beveger seg i et uavbrutt kapittel. Og man sitter med en konstant følelse av at ting bare kommer til å bli verre.

De som liker Flynn vil så absolutt bli grepet av denne novellen. Sant nok, det er ikke en lang roman, men det betyr så definitivt ikke, at den ikke er verdt å lese.

Jeg lot meg i hvert fall rive med av både historien og karakterene, noe som faktisk ikke alltid er tilfelle i lengre bøker.

1 kommentar:

  1. Jeg har faktisk både Rogues og En hjelpende hånd. (Jeg var ikke klar over at den fantes i den novellesamlingen) :-) Da får jeg jo lest den både på norsk og engelsk og sammenlignet :-)

    SvarSlett