søndag 27. desember 2015

"Jeg kan følge deg hjem" av Constance Ørbeck-Nilssen

Jeg kan følge deg hjem
Constance Ørbeck-Nilssen
Illustrert av Akin Duzakin
Barnebok, 3-6 år
32 sider
Omnipax
2015

Constance Ørbeck-Nilssen er bosatt i Bærum og utdannet i journalistikk-, pedagogikk, litteratur- og lærerfaget. Hun har jobbet som journalist og lærer og har tatt NBIs forfattterutdanning. Constance har utgitt en rekke bildebøker, flere illustrert av Akin Duzakin.

Akin Duzakin er en prisbelønnet tyrkisk-norsk illustratør bosatt i Son. Han har utdannelse i industridesign og arkitektur fra Ankara og fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Akin har illustrert en lang rekke barnebøker.

"Jeg kan følge deg hjem" er en tankevekkende bildebok som innbyr til samtale mellom barn og deres foreldre.

Hannah og bestemor skal besøke bestefar. Han kan ikke bo hjemme lenger, for han glemmer hvor han bor.

Nå bor han et sted der noen passer på ham. Hele tiden.

Tenk om han ikke husker henne. Sist husket han visstnok ikke hvem bestemor var heller.

Går det an å glemme alt? Hannah lurer på hvordan det er ikke å huske noen ting, og prøver å tenke seg hvordan bestefar har det.

Det er rart å møte ham, og litt skummelt at han ikke husker henne. Det er akkurat som han er blitt litt borte, men Hannah prøver å få ham med og leke likevel.
Og glimtvis oppstår det kontakt mellom de to.

"Jeg kan følge deg hjem" er en annerledes bildedbok, om et aktuelt og lite omskrevet tema: alzheimer.

Boken er skrevet i et lettforståelig språk, og de flotte illustrasjonene hjelper lesingen på vei og er godt laget.

Jeg vil tro at Hannah er ca. fem år. Og nettopp barn i denne alderen vil ikke bare være i stand til å gjenkjenne de ting som hun gjør, men de vil også være i stand til å gjenkjenne hennes reaksjoner og følelser. Det som barn synes er vanskelig å sette ord på, setter nemlig denne boken inn i en historie som gir mening og som man kan speile seg i som barn, men som voksne også kan få noe ut av å lese.

"Jeg kan følge deg hjem" er en svært leseverdig bok, som habilt lesende barn selv kan lese, men også voksne vil ha glede av å lese den høyt for barn i alle aldre.

Kombinasjonen av flotte illustrasjoner og en nydelig fortelling går bare rett inn, og historien fenger fra aller første side.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar