lørdag 26. desember 2015

"Den største gaven" av Karen Swan

Den største gaven
Karen Swan
Roman
527 sider
Oversatt av Eva Ulven
Apropos Forlag
2015

Karen Swan har studert ved Exeter University, og jobbet som journalist for blant annet Sunday Times, Financial Times og magasinene Tatler, Vogue og YOU. Hun bor nå i Sussex med mann og tre barn, og skriver bøker i et trehus med utsikt over elven Downs.

Jeg var virkelig begeistret for Swans forrige bok, "Bringebærpiken", så det var med store forventninger jeg kastet meg over denne.
Heldigvis fikk jeg alle mine ønsker innfridd, og mere til.

"Den største gaven" handler om den sky og hemmelighetsfulle Laura Cunningham som hjemsøkes av fortiden.

Hun har skapt seg et forholdsvis enkelt og rolig liv sammen med kjæresten, Jack. 

Tidligere har Laura kun vært smykkedesigner på hobbybasis, men nå livnærer hun seg som profesjonell smykkekunstner og har et lite smykkeverksted ved vannet. Etter å ha jobbet alene med bare radioen som selskap i flere år, er det stadig overraskende å oppdage at folk aktivt søker henne opp og ringer for å bestille smykker.

En desemberdag da Laura er i ferd med å gå igjennom alle julebestillingene, dukker den velstående og kjekke Robert Blake opp i verkstedet hennes, med ønske om at Laura skal lage et spesielt halssmykke til hans kone, Cat. Han vil at det skal ha syv små anheng, og at de skal være av en helt spesiell karakter. Hver enkelt figur eller gjenstand (altså anhengene) skal nemlig representere forholdet hun har til hver av de syv mest betydningsfulle menneskene i livet hennes.

Han har også ett annet krav: Laura må møte og intervjue dem alle, noe som innebærer at hun må treffe ulike mennesker blant Cats familie, venner og tidligere kjærester.

Dermed må Laura ta store skritt ut i en verden hun både frykter og tiltrekkes av, en jetset-verden full av kjendiser, statussymboler, forbudte lyster og store svik.

Hjertet åpner seg, hemmeligheter avsløres, og hun blir oppslukt av både den gåtefulle og fantastiske Cat, hennes ekstravagante venner og elskere og deres berusende luksuriøse liv.

Men vil Lauras bevegelser, bort fra sin egen verden, og inn i Cats, medføre varige endringer, eller vil hun evne å gå tilbake til sitt eget lille enkle liv når oppdraget er fullført?

Og med nye øyne må hun reflektere over de valgene hun har tatt i livet, for mens hun gransker Cats liv blir minner fra hennes egen fortid nådeløst vekket til live.

"Den største gaven" forteller en medrivende og engasjerende historie, full av intriger, overraskelser, romantikk og hemmeligheter.

Historien som utspiller seg er nokså intrikat og innehar en rekke karakterer, noe som innebærer høy konsentrasjon i lesingen for å holde tritt med alt som skjer. Likevel er dette en svært så trivelig roman, som bl.a. gir leserne et innblikk i karakterenes glamorøse livsstil, og i Lauras underlige fortid som, i høyeste grad, fortsatt påvirker henne.

Dette er en følelsesmessig reise, og det er lett å la seg rive med. Dessuten hjelper forfatteren, Karen Swan, oss med å fatte hvorfor Laura har blitt slik som hun er. Det dukker da også opp både barndomstraumer og fortrengte minner, og sakte, men sikkert, kommer vi inn under huden på hovedpersonen.
Samtidig lærer Swan oss, at det er langt fra sikkert, at vi kjenner våre nærmeste godt, selv om vi faktisk tror at vi gjør det.

For øvrig har forfatteren et fint og tilgjengelig språk, og som sedvanlig leverer hun noen fantastiske personbeskrivelser.

Jeg likte "Den største gaven" svært godt, og ser frem til å høre mer fra Karen Swan.

Vel verdt å lese, og for alle som elsker chick-lit vil boken være en skjønn leseopplevelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar