onsdag 23. desember 2015

Julehefter 2015

Julehefter
Egmont Publishing
2015Julen er ny og norsk!

Egmont Publishing presenterer i år hele 33 julehefter. Ca. halvparten av dem er norske (45 %), og fire titler er nye for året.

Skjønt nye og nye... Den første utgaven av "Juleroser" kom i 1881, og heftet kom ut regelmessig frem til 1944. Nå har Herborg Kråkevik redigert en splitter ny utgave av "Juleroser", med bidrag av en rekke kjente norske forfattere og billedkunstnere.

Juleheftet "Nils og Blåmann" kom ut første gang i 1929, men etter 1961 var det slutt med nye utgivelser. Årets nye "Nils og Blåmann" presenterer serier som aldri har vært utgitt som julehefte. De er hentet fra Illustrert Familieblad i årene 1927-1929.

Det første "Truls og Trine"-juleheftet (1983) var en liten tegneseriehistorisk begivenhet, det var det første nytegnede, norske juleheftet på årtier og åpnet for den utviklingen som i år har resultert i at  nesten halvparten av juleheftene er norskskapte. Dessverre ble "Truls og Trine" stoppet etter kun tre år, men er nå endelig tilbake, med de tre originale serieskaperne: Arild Midthun, Terje Nordberg og Dag E. Kolstad.

De to mest populære juleheftene er norske: "Pondus" av Frode Øverli og "Nr. 91 Stomperud" av Håkon Aasnes. Stomperud har i tillegg fått et eget Spinoff-hefte, "Stomperud på eventyr". Populære "Lunch" og "Nemi" kommer med nye hefter, likeså "Rutetid" og "Varg Veum". Håkon Aasnes lager også tradisjonsrike "Smørbukk" og "Tuss og troll". Barna kan glede seg over Anne-Cath. Vestlys "Mormor og de åtte ungene". Kjell Aukrusts "Flåklypa" er et populært innslag blant juleheftene, og i år blir Solan og Ludvig involvert i jakt på spøkelser og griser. I tillegg kommer selvsagt juleheftet "Norsk Donald: De truende luene" av herrene Nærum, Løkling og Midthun.

Disney har en rikholdig bukett julehefter for hele familien. "Carl Barks' jul" presenterer et utvalg klassiske historier. "Walt Disney's julehefte" gjenskaper stemningen fra den årlige Disney-timen på NRK. Juleheftet "Donald Duck & Co" vil vekke gode minner hos alle som husker ukebladet fra sin barndom og ungdom, og "Donald Duck God Gammel Årgang" viser søndagssider av mestertegneren Al Taliaferro. "Donald Fantasy" byr på magi og moro, mens de som er sugne på masse lesestoff kan kaste seg over "Donald Ducks julehistorier". Og nytt av året er tegneserieversjonen av den høyt elskede filmen "Frost"!

Ved siden av "Nr. 91 Stomperud" og "Pondus" er "Knoll og Tott" et av julens tre mest populære julehefter. Årets utgave inneholder serier av "Knoll og Tott"-tegneren fremfor noen: Harold H. Knerr. De to ustyrlige guttene får følge av kjente og kjære julehefter som "Blondie", "Fiinbeck og Fia", "Billy" og "Hårek". De to populære særingene "Skipper'n" og "Snøfte Smith" er også ute med nye hefter. Likeledes er de tre kattedyrene Tom, Tigern og Pusur - i henholdsvis "Tom og Jerry", "Tommy og Tigern" og "Pusur". Årets "Asterix"-julehefte er like dyrevennlig, der har Obelix' hund Idefix den sentrale rollen.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar