Oslo Noir
Aslak Nore
Thriller
400 sider
Aschehoug
2014
Jeg har ikke rukket å lande før en ny roman som jeg virkelig har sett frem til, lanseres. Og, da snakker jeg om "Oslo Noir". Synes du tittelen virker noe kjent? Jo, Noir begrepet er nok kjent gjennom forfatterkollegaen Jens Lapidus (Stockholm Noir). Men, her stopper også sammenligningen. Fordi ingen av oss vet om Aslak Nore planlegger en triologi.
Dessuten har han skrevet om sin egen hjemby da han selv var på alderen med hovedpersonen som heter Peter Wessel. Historien ligger retrospetivt drøye femten år tilbake i tid. Og forfatteren skildrer Løkka på 1990-tallet (Selv vokste Aslak Nore opp i Nydalen). De av dere som leste debutkrimmen, "En norsk spion", vil kjenne igjen hovedtrekkene til Peter Wessel. Jeg spådde forfatteren en internasjonal karriere siden handlingen var lagt til fedrelandet, Dubai og Afghanistan.
"En norsk spion" var den aller første boka som jeg fikk lov til å skrive om. Og jeg var helt i fyr og flamme over språket. Ikke visste jeg heller at forfatteren var sønnen til en anerkjent forfatter i vår litterære verden. Og for all del, ikke bruk dette mot Nore. Man arver ikke et så usedvanlig godt talent for skriving. Det må hardt arbeid til, gjennom prøving og feiling.
Og en genuin interesse for litteratur og akademia.
For forfatteren har til de grader noe å formidle. Det opplevde jeg i debutboken som er sakprosa, "Gud er norsk" (2007) og "Ekstremistan" (2009) om Norge etter innvandringen. Det jeg har lagt merke til er at Aslak Nore er perfeksjonist. Det virker for meg som han gjør grundig research før han setter seg fri for å underholde oss.
Personskildringnene samt miljøskildringnene er upåklagelige. Når du leser, kjenner du formelig frykten på kroppen.
ASLAK NORE:
Født i Nydalen, Oslo i 1978.
Har studert sosiologi, samfunnsgeografi, ved UIO, og Liberal studies i New York.
Har tjenestegjort i NATO-styrken i Bosnia.
Jobbet som journalist både under studieoppholdet i New York, samt på heltid da han bodde i Afghanistan og Irak.
Før han dro til NY, var han forlagsredaktør i Gyldendal Norsk Forlag.
Vi kan oppsummere det slik:
Forfatter av fire bøker.
Kommentator.
Forlagsredaktør.
For tiden driver han sammen med Asbjørn Slettemark, kulturbloggen OP-5 og skriver for flere medier, blant annet Aftenposten.
I romanen "Oslo Noir", beskriver forfatteren et Oslo som på 90-tallet var tøft på sitt vis og kanskje mer rasisitisk enn i dag, men samtidig mer uskyldig. Bakteppet for romanen er hans egen oppvekst på 90-tallet knyttet opp i mot dagens flerkulturelle hovedstad. Skjæringslinjen ligger i en by og en ungdomskultur preget av Oslo Øst – Oslo Vest. Storstilt hvitvasking av valuta og norske og utenlandske tragedier tuftet på fortolkningen av menneskesynet ekstremisme.
Romanens inngangsport er ungdommens festing, prøving og feiling, tilgang på dop og skildring av kriminalitet.
Det er ikke til å unngå å merke seg at hovedpersonen Peter Wessel er av samme solide karakter som i forrige roman.
Jeg gir den terning 6. Men jeg vil anbefale deg, selv om det kan bli vanskelig, å ta deg litt tid til å lese romanen. Først da vil jeg tro du oppdager forfatterens brilliante språkbegrep. Og det kan jeg med hånden på hjertet kun tilegne noen få!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar