lørdag 20. september 2014

"Skyggegutten" av Carl-Johan Vallgren

Skyggegutten
Carl-Johan Vallgren
Krim/Thriller
372 sider
Oversatt fra svensk av Bjørn Alex Herrman
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Carl-Johan Vallgren, født 26. juli 1964 i Linköping, er en svensk forfatter, visesanger og musiker. Han har skrevet syv romaner, blant annet "Den vidunderlige kjærlighetens historie" (på norsk i 2003), en fortelling om den telepatiske dvergen Hercule Barfuss i 1800-tallets Königsberg. Boken vant Augustprisen.

"Skyggegutten" er hans første krim og ble umiddelbart en bestselger i Sverige da den utkom. Den er til nå solgt til 15 land.

"Skyggegutten" er en intrikat krim og et besettende familiedrama som utspiller seg i Stockholm og i Karibien. Boken er en reise inn i menneskenes dypeste mørke, der fedrenes synder ligger som en klam hånd over kommende generasjoner.


Med "Skyggegutten" innleder Carl-Johan Vallgren en serie noir-krim med Danny Katz i hovedrollen.

En av Sveriges rikeste familier synes å være rammet av en forbannelse. Sommeren 1970 blir den syv år gamle Kristoffer kidnappet. Han kommer aldri til rette.
Mange år etter, i 2012 forsvinner også broren hans, Joel.
Spørsmålene er mange. Har de to forsvinningene noe med hverandre å gjøre? Hva er det i så fall som binder dem sammen?
Hvilke hemmeligheter skjuler den mektige Klingberg-familien?
Familien Klingberg har for øvrig forbindelser til Karibien - kan det være voodoo?

Hovedpersonen Danny Katz, er et nytt og spennende bekjentskap for oss som er glade i krim. Han har jødiske aner, men ble foreldreløs i ung alder. Han har også vært rusmisbruker og små kriminell, og har et nokså ukontrollerbart temperament. Dessuten er han meget datakyndig og et språkgeni.

Egentlig er han ikke en detektiv, men driver en liten enmannsbedrift som produserer oversettelser og foretar informasjonssøk, bl.a. for forsvaret, hvor han har en fortid. En dag han får besøk av konen til en gammel venn. Vennen har sporløst forsvunnet, og hun trenger Dannys hjelp til å finne ham.

Han påtar oppdraget, men oppdager snarlig at han har stukket hånden i et vepsebol. Etter noen dager, er han nemlig selv en jaget mann, og alt tyder på at han har blitt lokket inn i en felle.
Samtidig begynner han å lure på hvorfor nettopp han, til tross for hans noe brokete fortid, så å si ble håndplukket til en spesialutdannelse i forsvaret sammen med sønnen i en av Sveriges mest fornemme industrifamilier.

Hans fortid som hjemløs og misbruker har gitt ham noen forbindelser og ressurser, samt et overlevelsesinstinkt, som han virkelig trenger, ikke minst da han må reise til Den Dominikanske Republikk.

På Statsadvokatens kontor befinner det seg en person fra hans fortid, som også har kjempet seg opp. Politikvinnen Eva Westin, også en tidligere hjemløs rusmisbruker, og offer for et mordforsøk angivelig fra en svært ung Danny Katz.
Hun er imidlertid den eneste med kjennskap til sammenhengen, men at Katz igjen er ettersøkt for vold, ripper opp i fortiden hennes, samtidig med at hun er involvert i en barnefordelingssak med eksmannen.

Forfatteren, Carl-Johan Vallgren, har i "Skyggegutten" tatt seg god tid til å presentere hovedpersonen Danny Katz, og jeg liker det. Samtidig er det hele tiden spenningsmomenter i historien.

Tonen er mørk, og historien inneholder mye elendighet. Mange ødelagte mennesker og brutale hendelser. Noen ganger kan det føles unødvendig mye, men det er heldigvis en balanse i det hele.

Historien veksler mellom ulike tema som vodoo, hvordan sikkerhetstjenesten arbeider, det å knekke datakoder og jødedom.
For øvrig føltes historien troverdig, og jeg kjøpte de påstandene den fremsa som sannheter.

I 2002 ble forfatteren tildelt August-prisen (for beste svenske roman) for romanen "Den vidunderlige kjærlighetens historie" og har siden da utgitt en rekke romaner.
Nå har han belemret seg på å prøve noe nytt, og har derfor lansert Danny Katz som hovedperson i 3-4 romaner.

Danny er et godt bekjentskap som jeg ser frem til å følge, og det finnes nok av saker å ta opp, både i det svenske samfunnet og i Dannys fortid.

"Skyggegutten" er en særdeles spennende og velskrevet thriller, og jeg kommer definitivt til å lese den neste boken i serien om Danny Kantz.

Anbefales!

1 kommentar:

  1. Så flott omtale du har skrevet! Jeg hørte denne på lydbok, og syntes den var veldig spennende. Skal garantert lese neste bok fra ham.

    SvarSlett