lørdag 27. september 2014

"Det levende kjød" av Lene Kaaberbøl

Det levende kjød
Lene Kaaberbøl
Krim
352 sider
Oversatt fra dansk av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Lene Kaaberbøl (f. 24. mars 1960 i København) er en dansk forfatter. Hun er utdannet cand.mag. i engelsk og dramaturgi ved Århus Universitet. Kaaberbøl har undervist i videregående skole, arbeidet som tekstforfatter, forlagsredaktør og ridelærer. Hun er medeier og kreativ direktør i det danske forlaget Phabel.
Kaaberbøl fikk utgitt sine første bøker allerede som femtenåring. Hun har bl.a. skrevet prisbelønnede barne- og ungdomsbøker og romaner for voksne.
I 2009 mottok hun sammen med Agnete Friis Harald Mogensen-prisen for beste danske kriminalroman utgitt i 2008.
"Gutten i kofferten" (norsk utgave 2010) er den første boken i en serie om Røde Kors-sykepleieren Nina Borg. Den neste, "Et stille, umerkelig drap", utkom våren 2011
og den tredje boken i serien, "Nattergalens død", i januar 2013. Bøkene om Nina Borg er skrevet sammen med Agnete Friis og er utgitt i over 12 land.
Lene Kaaberbøls bøker er oversatt til et tyvetalls språk. 

"Kadaverdoktoren" (2011) var første bok i en ny krimserie om den unge Madeleine Karno, som er assistent for sin far, legen og patologen Albert Karno. 

"Det levende kjød" er den andre boken i denne serien. 

24 juni 1894.
Det er en varm og kaotisk sommernatt i provinsbyen Varbourg i Frankrike.

Den 21 år gamle Madeline Karno ligger i sengen og kan nærmest føle at noe er galt i byens gater. Det har hun helt rett i.

Den franske presidenten har blitt myrdet av en italiensk anarkist, og byens innbyggere er i harnisk ute i gatene. 

Som straff må andre italienere gjennomgå for anarkistens ugjerninger. 

Siden hennes far, Kadaverdoktoren, er opptatt i byens andre ende, blir vår heltinne sendt ut for å undersøke liket av en ung prostituert, Rosalba Lombardi, som har blitt funnet maltraktert i en kullhandlers bakgård. 

Og Madeleine gjør det hun er best til, nemlig å dokumentere åstedet med notater og kulltegninger. 

Det blir hennes personlige jakt på morderen vi følger, og hun forkaster ikke et eneste spor uten først å ha sjekket det, selv om det innebærer at hennes sikkerhet kan være truet.

Vi får også følge Madeleines hverdag på universitetet. Vi får kjennskap til hvilke ​​problemer hun står overfor der. Som eneste kvinnelige student, må hun nemlig kjempe hardt for å bli tatt på alvor, både av lærere og andre medstudenter. 
Dette gir leseren et meget interessant innblikk i hvordan det måtte ha vært, å være kvinne i en mannsdominert verden, og hvordan man på denne tiden så på kvinner generelt.

Men Madeleine er både intelligent og ambisiøs, og hun har ikke til hensikt å la sitt kjønn komme i veien for sin fremtid.

Klasseforskjeller er også et tema som berøres i denne boken. Dessuten vies datidens medisinske fremskritt også plass, f.eks. ihht. aborter, fødsler og keisersnitt. 

Det er god flyt i historien og jeg synes at Lene Kaaberbøl virkelig evner å interessere sine lesere, selv om det hun formidler forsåvidt kan minne om noe man har lest  før. 
Det er med andre ord ikke så mye nytt i denne historien, men det er selve researchen som utgjør hele forskjellen.

I tillegg skriver Lene Kaaberbøl med en stor innlevelse i den tiden hun har satt seg ut for å beskrive, og hun vrir litt på språket, slik at det virker tilpasset 1890 årenes stil - uten at det på noen som helst måte fremstår kunstig. 

"Det levende kjød" er et fascinerende portrett av en begavet og ambisiøs kvinne, som har problemer med å få både sitt følelsesliv og intellektuelle utfordringer i samsvar med det borgerlige Frankrikes rigide standarder, og en like fascinerende historie om den tiden da moderne vitenskap var i ferd med å ta den form som vi kjenner i dag. 

Dette er en spennende bok, og historien som fortelles er både gripende og uforutsigbar. Dessuten er slutten av særdeles overraskende karakter. Det var faktisk flere fasetter til historien enn jeg på forhånd hadde forventet. 

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar