tirsdag 23. september 2014

"Bursdagsgaven" av Sue Monk Kidd

Bursdagsgaven
Sue Monk Kidd
Roman
429 sider
Oversatt fra engelsk av Bente Klinge
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Sue Monk Kidd ble født i Sylvester, Georgia, i 1948. Hun ga ut tre memoar- og essaybøker før hun i 2005 fikk et stort gjennombrudd med "Bienes hemmelige liv", som lå på den norske bestselgerlisten i over et år.

Monk Kidd har også skrevet romanene "Havfruestolen" og "Granateplene", den siste i samarbeid med datteren Ann Kidd Taylor.

Sue Monk Kidd bor utenfor Charleston i South Carolina.

I Sue Monk Kidds feirede nye bok følger vi Sarah og Hetty og deres kamp for et verdig liv gjennom 35 år. "Bursdagsgaven" er en flammende sørstatsroman om håp, mot, frihetstrang og behovet for å ha en stemme i verden. Boken er basert på en sann historie og gikk rett inn på førsteplass på New York Times' bestselgerliste.

"Bursdagsgaven" forteller om en del av amerikansk historie som kanskje aldri vil bli skrevet om i skolenes historiebøker. Boken forteller historien om Grimké søstrene, som var i forreste linje av anti-slaveri-bevegelsen og kvinnerettighets forkjempere.

Charleston , 1803:
Boken starter med at den 11-åringe Sarah Grimké får den jevnaldrende slavejenta Hetty Handful i bursdagsgave av sine rike foreldre. 
Forskrekket over utsiktene til å eie en slave, skriver hun snarlig et fribrev med hensikt å sette Hetty fri. Dessverre, blir dette forpurret av Sarahs strenge foreldre som tror på slaveriet. Noe som gjør Hettys frihet til Sarahs oppgave i livet. Hun lærer Hetty å lese og skrive, noe som er ulovlig og forbudt i det slaveri-bundne Amerika, og som er straffbart for begge jentene. Sarah håper også at hun en dag kan bli jurist, akkurat som faren og hennes eldre brødre. Men som jente, blir hun latterliggjort for sine ambisjoner og i stedet bedt om å fokusere på å finne en seg mann og konsentrere seg om broderi, håndskrift og bibel.

I og med at bokens ulike kapitler veksler mellom Sarah og Hettys perspektiver, blir leseren godt kjent med hvilke bedrøvelser hovedpersonen og hennes frihetssøkende slave må gå igjennom, både psykiske og fysiske.
Gjennom 35 viktige år av livene deres, forteller forfatteren en emosjonell historie - hvor håp knuses og kjære forsvinner, og om opprør og svik. Forholdet dem i mellom går fra å være herre og slave til lærer og student, til venner og til slutt mer som søstre.

Sarahs søster Nina, som for øvrig også er Sarahs gudbarn, fremstår som en sterk kvinne i kraft av seg selv, til tross for utgangspunktet å måtte være i Sarahs skygge. Hun er frittalende og nekter å bøye seg for samfunnets normer. I situasjoner der Sarah nøler, trosser Nina dem åpenlyst.

De andre karakterene i boken gjør også et uutslettelig inntrykk. Dessuten er miljøskildringene av ypperste kvalitet.

I en historie om grusomhetene av slaveriet og kampen mot det, gir forfatteren sine lesere to heltinner som går fra å være underdogs til to særdeles sterke kvinneskikkelser.
Det er umulig å ikke bli beveget av deres kamp og bønn for frihet. Slik makt er det i forfatterens ord.

Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar