søndag 14. september 2014

"Den andre historien" av Tatiana de Rosnay

Den andre historien
Tatiana de Rosnay
Roman
288 sider
Oversatt fra engelsk av Gøril Eldøen, MNO
Bazar Forlag
2014

Tatiana de Rosnay (f. 1961) er en av Europas mest leste forfattere. Hun er av engelsk, fransk og russisk avstamning, og bor i Paris. "Saras nøkkel", som var den første boken hun skrev på engelsk, ble en internasjonal sensasjon med ni millioner eksemplarer solgt i 42 land. Boken lå på New York Times bestselgerliste i mer enn to år, og ble filmatisert med Kristin Scott Thomas i hovedrollen. Også i Norge ble "Saras nøkkel" en bestselger. Tatiana de Rosnay har skrevet en rekke romaner og i tillegg til "Saras nøkkel" foreligger også "Bumerang", "Huset du elsket" og "Mokka" på norsk.

Tatiana de Rosnay nye roman, "Den andre historien" er en sterk historie om identitet og om hvordan tidligere generasjoners valg får konsekvenser for dem som kommer etter.
Romanen tar leserne med inn i et mikrokosmos av mørke familiehemmeligheter og én persons søken etter identitet, med henblikk på hvordan vår moderne teknologi kan isolere mennesker i stedet for å skape sterkere relasjoner.


Nicholas Duhamel - internasjonalt bestselgende forfatter, media sensasjon og 29-årig sjarmør - tar en ferie på et toskansk luksushotell, hvor han planlegger å tilbringe tid med sin nydelige kjæreste og arbeide på sin etterlengtede andre roman. Men kjæresten har blitt stadig mer mutt og sjalu - og han har ikke engang begynt å skrive på romanen, til tross for at han har forsikret til sin redaktør at han er godt i gang. Selv om historien i hans bestselgende debut kom til han raskt, har Nicholas skrivesperre og mangler inspirasjon for en ny historie.
I stedet for å skrive, nyter han sin berømthet. Dessuten er han besatt av hvordan han fremstår på ulike sosiale medier.

Mens han hviler på sine laurbær, kommer Nicholas sakte frem til den erkjennelsen at hans viktigste relasjoner er smuldret bort på grunn av hans selvopptatthet.
Hans nåværende kjæreste er egentlig bare en erstatning til hans elskerinne Delphine, som forlot ham på grunn av hans voksende forfengelighet.

En ukjent fotograf begynner legge ut bilder av Nicholas på facebook siden hans, noe som etterlater ham følelser av å være krenket og utnyttet.
Når Nicholas forstår at livet hans begynner å komme ut av kontroll og at løgnene han omgir seg med tar overhånd, tenker han tilbake til reisen som inspirerte hans livsforvandlende debutroman; en reise til Russland der han forsøkte å finne sannheten om faren, som forsvant under mystiske omstendigheter da han var gutt.

Jeg synes "Den andre historien" er en god roman.
Den fremstår som både forfriskende og unik, og den gir en meget god skildring av hvordan en persons liv kan endres til det verre med suksess og berømmelse.

Historien fortelles i to tidsrammer, og veksler mellom Nicholas' ferie til Italia (nå tid) og hans søken etter sin fars fortid i Russland.
I motsetning til de fleste bøker som beveger seg mellom ulike tidsrammer, syntes jeg ikke at skiftet i denne hverken var skankende eller på noen som helst måte distraherende.
Jeg opplevde faktisk historien som jevn og naturlig.

Dessuten føltes karakterene både levende og fargerike.

"Den andre historien" er en roman som er skrevet med dybde, visdom og finesse.

Jeg vil definitivt anbefale denne boken. Kanskje spesielt til de som liker moderne fiksjon, og til de som liker mer karakterdrevne historier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar