søndag 7. september 2014

"Å slentre plystrende forbi kirkegården" av Susan Crandall

Å slentre plystrende forbi kirkegården
Susan Crandall
Roman
352 sider
Oversatt av Monica Carlsen
Cappelen Damm
2014

Sara Crandall har skrevet til sammen ni bøker innenfor ulike sjangere. "Å slentre plystrende forbi kirkegården" er hennes nyeste bok, og den første på norsk. Hun bor i Indiana, USA, sammen med sin familie.

Det er 4. juli 1963, den amerikanske nasjonaldagen, og Starla har fått husarrest igjen. Denne gangen fordi hun har knekt nesen på nabolagets plageånd. Det beste Starla vet er imidlertid å se på paradene på nasjonaldagen, og hun greier å snike seg ut. Uheldigvis blir hun oppdaget. Hun får panikk, for hun er overbevist om at den strenge farmoren hun bor hos kommer til å gjøre alvor av planene om å sende henne på forbedringsanstalt.
Starla begynner å gå ut av byen, i retning Nashville. Der bor moren som hun ikke har sett siden hun var tre år gammel, da hun reiste av gårde for å bli en berømt sangerinne. Men hvis hun bare kommer seg dit, er hun overbevist om at alt vil bli bra.



En farget kvinne stopper og tilbyr henne skyss, men når Starla oppdager at kvinnen har en hvit baby med seg i bilen, skjønner hun at det er noe som ikke stemmer. I løpet av denne dramatiske reisen kommer både Starlas og Eulas liv til å bli endret for alltid, og det oppstår et helt spesielt vennskap mellom dette umake paret.

Historien finner sted ved starten av den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen og handler om en ung hvit jente som møter en svart kvinne på en høyst uventet måte.

Den ni år gamle Starla har rømt fra bestemoren, og er på vei til Nashville, med håp om å finne moren som hun ikke har sett siden hun var tre år gammel, når den fargede kvinnen Eula stopper på den varme, støvete veien og tilbyr henne skyss. Dermed begynner en kjede av hendelser som vil endre Starlas og Eulas liv, og det oppstår et helt spesielt vennskap mellom dette umake paret.

Historien er fylt med fantastiske karakterer og situasjoner som både beveger og rører. Den blir fortalt fra den ni år gamle Starlas perspektiv, og utforsker vennskap, uventede vendinger i livet, og den komplekse rollen som rase spilte i den sosiale strukturen på denne tiden.

Starlas oppfatninger av verden filtreres gjennom hennes begrensede livserfaring og bestemorens meninger.
Til å begynne med gjenspeiler hennes forhold til Eula de typiske rasefordommene som gjennomsyret sørstatene i 1963.
Starla er både en medfølende og godhjertet jente, men inntil hun møter Eula, har hun ikke hatt noen grunn til å stille noen spørsmål ved borgerrettigheter eller raseskille.
Menneskene de møter og erfaringene de deler på reisen viser seg å være ganske så tankevekkende for den unge Starla og hun får raskt et annet synspunkt på raseskillet.

"Å slentre plystrende forbi kirkegården" er en fengslende roman.  Den har både dybde og substans, og karakterene er levende, velutviklede og opptrer på en overbevisende måte. Historien er full av historiske detaljer, og forfatteren har evnet å skildre raseskillets harde realiteter på et svært troverdig vis.

Boken forteller leseren en innsiktsfull og hjertevarm historie om familie, kjærlighet og vennskap.
Den er særdeles godt skrevet, og jeg lot meg fange av historien helt fra de aller første sidene.
Jeg klarte rett og slett ikke å legge boken fra meg.
Og selv om historien endte tilfredstillende for de involverte karakterene, ønsket jeg personlig at den ikke skulle være over.

Anbefales varmt.

1 kommentar:

  1. Denne boka tror jeg havner på leselista mi! Takk for tips. Nydelig høstbilde på bloggen din!

    SvarSlett