onsdag 17. september 2014

"Den tilfeldige lærling" av Vikas Swarup

Den tilfeldige lærling
Vikas Swarup
Roman
364 sider
Oversatt av: Kirsti Øvergaard, MNO
Bazar Forlag
2014

Vikas Swarup ble født i Allahbad i India (1963) og har studert historie, psykologi og filosofi. Siden 1986 har han arbeidet for den indiske utenrikstjenesten, og er nå stasjonert i New Dehli, der han arbeider i utenriksdepartementet.
Vikas Swarup debuterte med romanen "Q & A - gutten som hadde svar på alt". Filmen "Slumdog Millionaire", som er basert på denne boken, innkasserte ikke mindre enn åtte Oscar-statuetter, deriblant for beste film.
Swarup har også utgitt romanen "Seks mistenkte".

Hva ville du ha gjort hvis en styrtrik industrimagnat plutselig bestemte seg for å gjøre deg til konsernleder i selskapet sitt? Tidligere erfaring ikke nødvendig.
Det er bare én hake, eller rettere sagt syv: Du må bestå syv tester fra "livets ABC".

Sapna Sinha er en middelklasse jente og ekspeditrise som arbeider hardt for å få endene til å møtes. Hun er sin families

hovedforsørger, og hun prøver etter beste evne å oppfylle morens behov og søstrenes krav uten helt å miste forstanden.
Én dag møter hun en av Indias rikeste menn; Vinay Mohan Acharya. Han ønsker å gjøre henne til konsernleder i selskapet han eier; ABC Group. Den eneste betingelsen han stiller er at hun må bestå syv tester fra "livets ABC".
Til å begynne med avviser Sapna ham. Tross alt, hvem er det egentlig som henvender seg til en tilfeldig fremmed og kommer med et slikt tilbud?
Men livets grufulle skjebne får etter noen dager Sapna på andre tanker. Hun går tilbake til ham fast bestemt på å gi testene et forsøk.

Slik begynner den mest utfordrende reisen i Sapnas liv, en reise som skal teste hennes karakter, mot og evner. Underveis møter hun en rekke uforglemmelige personer - fra en forfengelig Bollywood-superstjerne til en kleptoman tilhenger av Gandhi. Innsatsen er et forretningsimperium verdt ti milliarder dollar og fremtiden hun alltid har drømt om. Men er de sju testene reelle, eller spiller Acharya et annet spill... et som er drevet av en morbid fantasi?

"Den tilfeldige lærling" omhandler karakterer som vil være gjenkjennelige fra manges daglige liv. Den hardtarbeidende eldre søsteren, den pene, men smålige yngre søsteren, kjæresten i nabohuset, og den sjarmerende og rare tanten, for å nevne noen.
Jeg både smilte av, gledet meg over og sympatiserte med de fleste av historiens karakterer.

Historien er satt til Delhi i India, og beveger seg gjennom et moralsk landskap der det gode og ondes natur forandres og omgrupperes som truende skygger.
Den tilfeldige lærlingen (Sapna) blir tvunget til å stille spørsmål ved sine egne prioriteringer og forsvare sin familie.
Hvor mye må egne prinsipper vike når en bedre fremtid er fristende nær?

På kløktig vis bruker forfatteren de syv testene til å kaste lys over noen av Indias største sosiale problemer, uten at han av den årsak mister synet av karakterene som er i sentrum av historien.

Dette er en tankevekkende roman som til tider kan være svært så melodramatisk, men til syvende og sist tjener den sitt premiss og forteller en god historie.

Boken er forholdsvis lettlest og kan tidvis være svært så vanskelig å legge fra seg. Hele tiden undret jeg meg over hva som ville komme til å skje, og jeg lot meg regelmessig overraske.

Dette er en meget anbefalelsesverdig bok. Historien er en slags kombinasjon av eventyr og thriller, den er morsom og ikke minst full av overraskelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar