søndag 7. september 2014

"Dustedagboka 7" av Rachel Renée Russell

Dustedagboka 7
Nedtegnelser fra en TV-stjerne - NOT!
Rachel Renée Russell
Barnebok,  9-14 år
Oversatt av Kirsti Vogt, MNO
330 sider
Kagge Forlag
2014

Rachel Renée Russell er advokat og forfatter. Hun skrev sin første bok som sjetteklassing i bursdagsgave til sine to yngre brødre. Hun har hatt enorm suksess med Dustedagbøkene om Nikki Maxwell. Bøkene har solgt i fem millioner eksemplarer i USA, og de er solgt til 32 land.

Hun har oppdratt to døtre og overlevd så hun kan fortelle andre om det. Hobbyene hennes er blant annet å dyrke lilla blomster og holde på med helt unyttig håndarbeid (som å lage en mikrobølgeovn av ispinner, lim og glitter). Rachel bor nord i Virginia sammen med en bortskjemt yorkshireterrier som terroriserer henne hver eneste dag ved å klatre opp over PC-en og kaste kosedyr på henne mens hun skriver. Og ja, Rachel anser seg som en ekte dust.

Dustedagboka er en gøyal dagbokroman for unge jenter i alderen 9 til 14 år, med tekst og tegninger om hverandre, på samme måte som i den populære Pingle-serien.

I denne siste utgaven av Dustedagboka, skal Nikki Maxwells band "Altså, jeg er ikke helt sikker ennå" spille inn en CD og donere inntektene til veldedighet. Nikki og venninnene får også sitt eget reality TV show.
Men dagene hennes blir fort svært så utmattende siden hun må sjonglere mellom skoletimer, lekser, CD innspilling, sangtimer, dansetimer (med erkefienden Mackenzie), mens TV kameraene følger etter henne over alt. 
Hun ønsker dessuten å hjelpe Brandon (som på sett og vis er kjæresten hennes) med vinne et stipend i en konkurranse. Hvis hun ikke hjelper ham, kan han i verste fall ikke fortsette å gå på skolen hennes.
Og Mackenzie, som alltid er sjalu på Nikki, prøver å sabotere ting ved insinuere til kameraene at Nikki ønsker å gjøre det slutt med Brandon.
Likevel, ting ser alltid ut til å ordne seg for Nikki, og som regel kommer hun seg ut av problemene med hodet hevet.

Som de andre bøkene i denne bestselgende serien, er "Dustedagboka 7" skrevet i dagboks form og illustrert med mange morsomme tegninger. Historien er både søt, humoristisk og uskyldig, selv om det som sedvanlig hardnes til i konflikten mellom Nikki og MacKenzie.
Forholdet mellom Nikki og Brandon er derimot svært så uskyldig, og derfor passende for barn/ungdom i denne alderen.
Dette er ikke en bok som inneholder dybde, men det er heller ikke forfatterens intensjon. Historien er både forutsigbar og gjenkjennelig, med tidvis brutalt ærlig.

Å lese Nikkis dagbok er omtrent som å lese en ekte tenårings jentes dagbok (med noen ikke fullt så reelle situasjoner).

Det er travle dager for vår populære, uheldige, men tapre heltinne Nikki Maxwell. Og jeg må påstå at det frenetiske tempoet i Nikkis liv ville fått enhvert annet menneskes hode til å spinne.

Boken er stappfull av action og humor, og mye som unge jenter vil kunne identifisere seg med.

Karakterene er unike og morsomme, og det vil for målgruppen være lett å kjenne seg igjen i deres vaner og væremåter.
Foruten erkefienden Mackenzie, som alltid synes å gjøre noe for å utmanøvrere Nikki, og BFF-ene (Best Friends Forever) hennes, Chloe og Zoey, stifter vi også bekjentskap med Nikkis noe bøllete yngre søster Brianna og hennes pinlige foreldre (og da mener jeg virkelig pinlige foreldre. Jeg er ikke noe annet enn flau på deres vegne, og jeg er voksen).

Jeg likte denne boken svært godt, og jeg synes at den er en flott fortsettelse i dustedagbok serien. Boken vil nok passe best for jenter i alderen 9 til 14 år.

Gi "Dustedagboka 7" til en ung jente, og dersom hun ikke fra før av har lest de foregående dagbøkene til Nikki, vil jeg garantere at hun kommer til å lese disse resten av året.

Anbefales.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar