torsdag 11. september 2014

"Utroskap" av Paulo Coelho

Utroskap
Paulo Coelho
Roman
268 sider
Oversatt av Grete Skevik
Bazar Forlag
2014

Paulo Coelho (f. 1947 i Rio de Janeiro) fikk sitt store gjennombrudd med "Alkymisten" i 1988 og er nå verdens mest oversatte forfatter.
Over elleve millioner mennesker følger ham på facebook, han er kåret til en av de mest innflytelsesrike personene på Twitter og bloggen hans leses av over en halv million mennesker hver måned. Bøkene hans er oversatt til 73 språk, har solgt i mer enn 145 millioner eksemplarer og har mottatt en rekke priser.

Med "Utroskap" har Paulo Coelho skrevet en intim og rystende roman som tar opp tråden fra "Elleve minutter" og "Zahir". Boken har allerede rukket å bli en bestselger i flere land.

Linda vet at hun er heldig. Likevel kjenner hun hver morgen når hun åpner øynene, at hun bare vil lukke dem igjen.


Hun er gift med en rik, jevnaldrende mann. Han elsker henne og gir henne alt hun ber om. Men Linda føler likevel at det er noe som mangler - men neppe av de rette årsakene. Hun mangler motivasjon, og er lei av livet som gift kvinne.

Etter å ha intervjuet en forfatter om meningen med livet, opplever Linda sin egen eksistensielle krise. En venninne som tidligere har vært igjennom noe lignende, anbefaler henne behandling mot depresjon. Men Linda mener at det hun opplever er langt mindre dagligdags enn en enkel depresjon, og hun ønsker derfor ikke å søke terapeutisk eller farmakologisk hjelp.
Hun ønsker i stedet å føle mer, ikke mindre. Dermed går hun på jakt etter en "kur".

(U)heldigvis kommer hun i kontakt med barndomskjæresten Jacob, som nå er en politiker. Selv om han er en selverklært ekteskapsbryter, er det Linda som forfører ham.

Og det hele vekker en side av henne som hun – respektabel hustru, kjærlig mor, ambisiøs journalist – trodde hadde forsvunnet for godt.

Linda bedrar ikke mannen sin fordi at hun ikke elsker ham lenger (iflg. henne selv; faktisk det motsatte).

For henne handler det ikke om spenning eller sex.
Det handler heller ikke om at kjærligheten har tatt slutt.
Når hun krysser grensen, er det kanskje fordi det er den eneste måten hun kan finne seg selv igjen på.

Ektemannen forstår etterhvert at noe er galt. Han sier at han med glede vil gi Linda den friheten hun trenger, og at han alltid vil være der for henne.
Dette forverrer bare Lindas skyldfølelse.

Og ikke engang hun selv kan forutse hva som nå vil skje.

Jeg har alltid likt Paulo Coelhos bøker. De er som regel i besittelse av en magisk kraft som transporterer leseren inn i en historie som ofte er like vakker som dens budskap er fornøyelig intrikat.
Nøyaktig det samme finner jeg i hans siste bok; "Utroskap".

I en verden der menneskene stort sett er mer opptatte av å få fremfor å gi, tar historien med leseren til Genève i Sveits, og den 31 år gamle anerkjente journalisten Linda.

Rent overfladisk sett, skulle man tro at Linda hadde færre grunner til å oppleve en krise enn de fleste andre. Hun er attraktiv og rik, og bor i vakre omgivelser.
Hun har en ektemann som elsker henne, flotte barn, og en interessant jobb som journalist.
Alt tatt i betraktning, er det neimen ikke så lett å føle empati med hennes ulykkelighet.
Men depresjon er ikke av rasjonell natur. Og Linda er deprimert...

"Utroskap" er ikke bare en historie om hvor ofte man kan forveksle følelsen av ensomhet med depresjon (eller kanskje, er ensomhet depresjon). Heller er det ikke bare en historie om å finne trøst i armene på noen selv om man i utgangspunktet lever et såkalt perfekt liv.
Denne boken handler først og fremst om å oppdage seg selv på nytt igjen etter at man har innsett at kanskje ting ikke er ment å skulle være så perfekte.

Historien i "Utroskap" er dessuten like reell som historien om din nærmeste nabo, en du kjenner, eller kanskje deg selv.
Veldig mange har vært igjennom noe lignende. Utroskap, ensomhet, depresjon, sjalusi og hevn - alle har så å si én gang lidd under dette.
Det som til syvende og sist teller, er hvordan man håndterer det og hvem man åpner seg opp for.
Og på langt nær alle er like heldige som hovedpersonen Linda, hvis mann er så kjærlig og tilgivende som han er rik og vellykket.

Men vil man noensinne kunne klare å legge det bak seg (hvis det er risset inn i minnene og har lagd et evig arr i hjertet)? Dette er interessante spørsmål som Coelho drøfter mot slutten av boken.

Det jeg kanskje liker mest ved boken er hvordan forfatteren, på vakkert vis, vever dybsindige elementer inn i historiens ulike stadier.

Dette er ikke et drama i den ordinære forstand. Det er mer enn selviakttakelse.
Jeg vil derfor ikke kalle dette for en konvensjonell kjærlighetsroman. Det er en historie om kjærligheten og hvorfor man aldri bør miste den.

"Utroskap" er en bok som bør leses av alle som har gjort feil og følt seg skyldig for å være mindre enn perfekt, når hele verden synes å være lte opptatt med annet enn å prise sin egen perfeksjonisme.

"Utroskap" er en bok jeg vil anbefale alle, fordi den egentlig handler om alle og enhver av oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar