søndag 7. september 2014

"Morgengry" av Sarah Jio

Morgengry
Sarah Jio
Roman
286 sider
Oversatt av Mari Johanne Müller
Cappelen Damm
2014

Sarah Jio har skrevet seks romaner som alle er blitt bestselgere. Bøkene hennes kommer ut i 22 land. "Morgengry" er den tredje boken på norsk, etter "Huset på stranden" og "Frost i mai".

Ada forsøker å komme til hektene igjen etter en ulykke hun klandrer seg selv for. Hun bestemmer seg for å bryte opp fra det vante livet og alle minnene, og leier en husbåt på Lake Union i Seattle.

Ikke lenge etter at Ada har flyttet inn, oppdager hun en gammel kiste som har tilhørt en kvinne som har bodd på båten før. Det viser seg at Penny Wentworth forsvant sporløst i 1959, men ingen av naboene er villige til å si noe om den gamle forsvinningssaken. Ada begynner å grave i saken, og etter hvert som hun finner ut mer om bakgrunnen hennes, viser det seg at det er en forbindelse mellom Pennys mystiske fortid og Adas egen uvisse framtid.


"Morgengry" forteller en historie om å finne lykke etter en tragisk livshendelse, og det mot og den styrken man må hente fram for å kunne gå videre.

Den 33 år gamle Ada har mistet alt. Hennes mann og datter omkom i en ulykke for to år siden. Hun forsøkte å fordype seg i sitt arbeide som redaktør av et populært magasin, men innser at hun må forlate New York for å komme seg bort i fra minnene. Hun slutter i jobben og leier en husbåt i Seattle for sommeren.

Selvsagt håper vi som leser boken at Ada kommer til å finne en mann der som hun føler seg tiltrukket av og blir forelsket i. Og forfatteren Sarah Jio skriver om en slik romanse med sin gjenkjennelige stil. Men, det er også et mysterium på Boat Street (brygge ved Lake Union, Seattle) hvor båter og flytende hjem ligger tett ved vannkanten.
For mange år siden forsvant Penny, kvinnen som da bodde i Ada sin husbåt, Penn. Det synes også klart at noen av personene som bor ved Boat Street vet mer om dette enn de er villige til å si.

Ada klarer ikke å holde ut med og ikke vite hva som skjedde, spesielt etter at hun finner en gammel kiste med Pennys ting, og deretter sverger på å finne ut av det. Vi får et dobbelt perspektiv i "Morgengry". Pennys perspektiv avslører mer enn det Ada vet, slik at vi som lesere alltid vil håpe på at Ada finner ut hva vi allerede vet. Det gjør boken til en klar bladvender.

Karakterene var så godt beskrevet at jeg nærmest kunne se dem for meg mens jeg leste. De fleste bærer preg av å være mysteriøse. Dessuten holder forfatteren igjen såpass mye at deres fullstendige historier ikke avsløres før mot bokens ende.
Hovedpersonen er Ada. Leseren vet at hun har mistet sin familie, men ikke hvordan det skjedde før godt inn i boken. Med tilbakeblikk til 1950-tallet, blir vi i stand til se menneskene i Boat Streets glansdager, og siden hvordan de er i nåtid.
Ada finner en gammel kiste fra husbåtens tidligere eier, Penny, og blir fast bestemt på å finne ut av hva som skjedde med henne. Mens hun prøver å nøste opp i dette, oppdager hun at folk i Boat Street har mange hemmeligheter, og at ingen av dem ønsker å fortelle noe. Hun kommer også nærmere sin kjekke nabo, og kommer til det punktet hvor hun kan slippe tak i fortiden for å skape en fremtiden.

De forskjellige karakterene er tegnet på spennende vis, med mange oppsiktsvekkende avsløringer som avdekkes etterhvert. Boken er vakkert skrevet og blander kløktig sammen to forskjellige tidsperioder. Boken er preget av sterke temaer som tragedie, sorg, løgn, svik og kjærlighet.

Sarah Jio slutter aldri å overraske meg, og akkurat som med "Frost i mai", har hun evnet å skrive en særdeles god og hjertevarm bok.

Dette er intet annet enn en strålende, gripende og hjerteskjærende bok.

Anbefales varmt, kanskje spesielt for dem som har overvunnet tragedie, og i ettertid dratt dit hvor vinden har ført dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar