søndag 21. september 2014

"Jeg er Pilegrim" av Terry Hayes

Jeg er Pilegrim
Terry Hayes
Thriller
792 sider
Oversatt av Peter A. Lorentzen
Bazar Forlag
2014

Terry Hayes (f. 1951) begynte sin karriere som journalist i The Sydney Morning Herald. Som utenrikskorrespondent i USA dekket han store internasjonale saker som Watergate og president Nixons avgang. Senere gikk han over til å bli en suksessfull manusforfatter, og står blant annet bak storfilmer som "Mad Max" og "From Hell".
I dag bor Terry Hayes i Sveits sammen med sin kone og fire barn.

Terry Hayes' debutroman "Jeg er Pilegrim", tar leseren med på innsiden av USAs mest hemmelige etterretningsorganisasjon, i et forsøk på å lokalisere kilden til et nært forestående terrorangrep.

Etter å ha forlatt den hemmelige tjenesten, ønsker bokens forteller (Pilegrim) ikke annet enn å være alene og leve et liv uten å måtte tenke på gjengjeldelse eller hevn.
Når en uidentifiserbar kvinne blir funnet drept på et nedslitt hotell i New York, trekkes han tilbake til denne verdenen.

Pilegrim blir bedt om å bistå med etterforskningen, men innser etterhvert at han har å gjøre med en morder som bokstavelig talt har memorert alle triksene i boken (en bok han selv har skrevet om etterforskningsmetoder) for å unnslippe myndighetene.

Det hele setter i gang en serie av hendelser som når inn i de innerste sirkler av de amerikanske sikkerhetstjenestene, og snart får Pilegrim et oppdrag som innebærer dødelige konsekvenser - å avspore en ny form for terrortrussel som potensielt kan ødelegge USA innenfra sine egne grenser.

Boken forteller også om en arabisk gutt (Saraseneren) som ble født i Kongeriket Saudi Arabia. Etter å ha vært vitne til at faren blir halshugget, sverger han å hevne drapet.
Ikke ved å angripe andre arabere, men amerikanere, i og med at de er allierte med Saudi Arabia.
Han blir en hensynsløs terrorist og hans ønske er å påføre amerikanerne mest mulig smerte og tragedie.

Etter hvert bringes alle de ulike elementene i historien sammen i en dramatisk konklusjon.

"Jeg er Pilegrim" er intet annet enn en  eksplosiv kombinasjon av krim, thriller og action. Den er svært gjennomtenkt og innehar et relativt høyt tempo. Samtidig er den karakterorientert og det merkes at forfatteren etter beste evne forsøker å få leserne til å forstå hva som driver dem.

Historien tar leserne med til Tyrkia, Afghanistan, den arabiske halvøy, foruten USA.

Dette er en murstein av en bok der lengden er på hele 792 sider. Historien dekker mye, også de ​​mange opplevelsene til hovedpersonen og hans fiende.
Jeg tror ikke boken kunne ha vært så mye forkortet uten at det hadde gått ut over selve historien.

"Jeg er Pilegrim" er både en gripende og fantasifull bok, med godt beskrevne og uforglemmelige karakterer, og en historie som jeg ikke kommer til å glemme med det aller første.

Jeg ser frem til ytterligere bøker fra denne svært så talentfulle forfatteren.

Anbefales!

1 kommentar: