torsdag 4. desember 2014

"En pingles dagbok 9 - Ut på tur, aldri sur" av Jeff Kinney

En pingles dagbok 9
- Ut på tur, aldri sur
Jeff Kinney
Barnebok, 9-13 år
224 sider
Oversetter: Hege Mehren
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Jeff Kinney er kanskje verdens MEST populære barnebokforfatter. En pingles dagbok har nå passert 150 millioner solgte bøker på verdensbasis, og millioner av barn verden rundt har blitt lesere nettopp på grunn av disse bøkene.

Før han kom den geniale ideen om å skrive (og illustrere) bøkene om pingla, jobbet Jeff Kinner som online spillutvikler og designer. Den første boken i serien Diary of a Wimpy Kid utkom i USA i 2007, og ble en umiddelbar braksuksess. In 2009 utkom den første boken i serien En pingles dagbok på norsk.

En pingles dagbok er bøker til å le HØYT av! De har fantastisk treffsikre og morsomme tegninger, og episodiske, korte kapitler. Dette er bøker alle barn elsker. For sin innsats for å gjøre lesevegrere til bokelskere, kåret Time Magazine Jeff Kinney til én av de hundre mest innflytelsesrike personer i verden i 2009.


Jeff Kinney vokste opp i Washington, D.C. Nå bor han i Massachusetts med kone og to sønner.

Hvorfor tror du at "En Pingles Dagbok" har blitt så populær? Jo, først og fremst er det de morsomme illustrasjonene. Se nøye på dem. Barna får lyst til å forstå hva de handler om. Da vil de begynne å lese. For ikke å snakke om, å le.

Hovedpersonen Greg Heffley er en amerikansk gutt som går i sjette klasse. Han skriver dagbok der han forteller om sitt liv, både om det han opplever hjemme og på skolen. I likhet med mange andre barn legger han ved tegninger og kruseduller (som ofte er ganske humoristiske) til det han skriver.

Med bestevennen Rowley Jefferson, pleier han å havne opp i alle slags utrolige situasjoner, samtidig med at han også prøver å bli byens kuleste gutt. Som regel går det ikke så bra, og som oftest ender det katastrofalt.

Både Greg og vennene hans venner fremstår som snille barn, men jeg tror den viktigste årsaken til disse bøkenes popularitet, er at mange barn kjenner seg igjen i Greg og hvordan han prøver å innrette seg i verden.

I denne siste boken "Ut på tur, aldri sur" legger Greg og familien hans ut på en utrolig bilferie.

Det starter med store forventninger og frisk optimisme. Men den som har lest de foregående bøkene, vet at en biltur så absolutt kan være en fantastisk ting, med mindre turen involverer familien Heffley.
Likevel blir det en uforglemmelig ferie...

Boken er svært morsom, og historien inneholder ingredienser som illeluktende bensinstasjon toaletter, gale måker, en løpsk gris og en ulykke, og selvfølgelig å måtte holde ut med både foreldre og søsken i lang tid.

Dette er en lettlest bok, og historien er godt skrevet med episodiske og korte kapitler.

Illustrasjonene er mange, og gjør en god jobb med å formidle historien. Til tross for at disse er noe enkle i stilen, evner de likevel å være ganske uttrykksfulle.

"Ut på tur, aldri sur" er definitivt en av mine favoritter i denne serien, og jeg synes at den er en flott fortsettelse i En pingles dagbok serien.
Boken vil nok passe best for barn i alderen 9-13 år.

Anbefales! 
 
"En pingles dagbok 10 - Gode, gamle dager" er nå å få kjøpt i butikken. En anmeldelse kommer i løpet av høsten.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar