torsdag 25. desember 2014

"Rovdyret" av Jan-Erik Fjell

Rovdyret
Jan-Erik Fjell
Krim
485 sider
Juritzen
2014

Jan-Erik Fjell (f. 1982) fra Fredrikstad har opplevd en eventyrlig suksess med sine krimromaner "Tysteren", "Skyggerom" og "Hevneren". Han fikk, som den yngste noensinne, Bokhandlerprisen for "Tysteren" i 2010, og i 2011 mottok han Fredrikprisen, som deles ut til en ung og lovende kulturutøver. Han er utdannet innen IT, kontor og administrasjon, men er nå forfatter på heltid.

Fjells bøker er oversatt til Dansk, Nederlandsk og Tysk.

"Rovdyret" er hans fjerde bok i serien om kripos-etterforsker Anton Brekke.

Oscar Fiva, en tidligere kokainkonge i Oslo, har sittet fengslet i åtte år for å ha drept kameraten og håndlanger Henrik Zahl. I følge tiltalebeslutningen gjorde han av seg med liket på et ukjent sted. Det ble ikke funnet, men retten la i sin

vurdering vekt på de tekniske bevisene samt vitneforklaringen fra politiførstebetjent Lars Askheim. Fiva har hele tiden forfektet sin uskyld.

Men når Zahls levninger dukker opp på stranden i Hirtshals, viser det seg at han ikke har ligget død i vannet i åtte år, faktisk ikke noe særlig mer enn en måned. Dermed er etterforskningsskandalen et faktum, Fiva blir frifunnet og slippes ut av fengsel. Og med sin advokat Julian Gram legger han en plan om å rette et erstatningssøksmål i million klassen mot den norske stat.

Anton Brekke blir satt til å etterforske saken.

De to kameratene fra Fredrikstad, Fiva og Zahl, begynte å selge narkotika i Østfold før de senere havnet i Oslos underverden.
Men hvorfor ble Oscar Fiva dømt for å ha myrdet kameraten i 2006, når Zahl først dukket opp død i Danmark åtte år senere?
Og hva var det som egentlig hendte den gangen for åtte år siden?
Politiførstebetjent Askheim hadde visstnok ikke gjort noen andre observasjoner av betydning, enn å se at Fiva gikk inn i en leilighet der Zahl befant seg.
Noe han dessuten senere innrømmer å ha løyet om.

På samme tid kommer det en fransk leiemorder til Norge. Han har et oppdrag å utføre, gitt av en død mann...

Mye av handlingen i "Rovdyret" er lagt til hovedstadens fordektige narkotika-miljø.

Selv om vi befinner oss i nåtid, blir vi også tatt med tilbake i tid, til den gangen Fiva og Zahl møttes og hvorledes de etter hvert allierte seg som narkotikaselgere.
Dette er særdeles interessant og gir oss lesere en litt enklere forståelse av det som hender i nåtiden.

Handlingsforløpet er dessuten spennende og det er handlingsmettet. Man lar seg rett og slett underholde.

Forfatteren er også flink til å skildre de ulike miljøene som handlingen beveger seg i, og det merkes lett at det ligger mye research bak boken.
Det meste synes å være troverdig, og i høy grad realistisk.

Når det kommer til karakterene, er de interessante nok til at man som leser ønsker å vite mer om dem.
Fjell er flink til å bygge opp karakterene og han fremstiller dem i et noenlunde uforkvaklet lys.

Som sedvanlig fremstår hovedperson, eller kanskje heller omdreiningspunkt, Anton Brekke som sær, kynisk og en smule storkjeftet.

For øvrig er "Rovdyret" en lettlest bok. Språket er godt uten unødig bruk av tung ortografi. Fjell benytter seg også av dialogene på et kløktig vis. Ja, til og med humoren ivaretar han.

Likevel kunne denne boken fint ha vært kortet ned en del sider, noe som bl.a. tempoet lar seg prege av.
Det hele er heller ikke så veldig originalt eller uforutsigbart.

Men, for all del, "Rovdyret" er en god krim og det er i høyste grad en lesverdig bok.
Kanskje den beste Anton Brekke-krimmen til nå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar