fredag 12. desember 2014

"Liljekonvall er hvit som snø" av Maria Lang

Liljekonvall er hvit som snø
Maria Lang
Krim
230 sider
Oversetter: Ruth Brinchmann
Silke forlag
2014

Maria Lang er et pseudonym for Dagmar Lange (1914–1991). Hun var Sverige første krimdronning og var blant de tretten medlemmene da Svenska Deckarakademin ble stiftet i 1971.
Dagmar Lange hadde en doktorgrad i litteratur og i tillegg til detektivromaner skrev hun filmmanus, skuespill og utallige avisartikler, blant annet om opera. I årene 1948–1972 var hun rektor ved Nya elementarskolan för flickor i Stockholm.

Alle hennes 43 kriminalromaner ble skrevet for hånd med nesten uleselig skrift, så søsteren hennes måtte renskrive dem på maskin før forlaget kunne lese dem. De fleste av Maria Langs bøker foregår i den fiktive småbyen Skoga, som har en klar likhet med virkelighetens Nora. Der er det reist en statue av Dagmar Lange, og turistkontoret arrangerer ”Mordvandringer i Maria Langs fotspor”.

Hele seks titler av Maria Lang har blitt filmatisert.

"Liljekonvall er hvit som snø" ble første gang utgitt i 1957. Boken har også blitt filmatisert to ganger, først i 1961, og for andre gang i 2013.

I småbyen Skoga snakker man ikke om noe annet enn det kommende bryllupet mellom Anneli Hammar og Joakim Kruse. Alle er mer eller mindre involverte i forberedelsene.

Dagen før bryllupet går den 25 år gamle Anneli til blomsterbutikken for å se på en brudebukett av liljekonvaller som hennes fremtidige ektemann har bestilt. Det er siste gang noen ser henne.

Utenfor butikken venter venninnen Dina og Joakim. Men når Anneli kommer ikke ut, går de to inn. Blomsterhandleren forteller dem at Anneli aldri har vært der.

Kriminalkomissær Christer Wijk, som er i byen for å overvære bryllupet, trekkes ufrivillig inn i søket etter Anneli.

Byens innbyggere er opprørt, og ryktene om hvor det kan ha blitt av Anneli begynner å svirre. Noen mener at det er bryllupsnerver. Andre igjen tror at hun har rømt fra sin rike forlovede.

Men når etterforskningen etter hvert blir til en drapssak, havner Christer Wijk midt oppe i den.

Det er nemlig han som finner liket av Anneli. Hun ligger i sjøkanten, stille og vakker med en bukett liljekonvaller i hendene. Den samme typen blomster som i brudebuketten, men disse er nyplukket...

"Liljekonvall er hvit som snø" er en skikkelig klassisk krimroman, med et begrenset antall mistenkte og en løsning som er verdig Agatha Christie. Den er også godt skrevet og har definitivt pageturner fakter.

Selve historien kan kanskje på enkelte vis virke noe urealistisk, men når jeg leser en slik type bok er jeg ikke ute etter realisme.

Boken er for øvrig lettlest.

Språket er dessuten ikke noe spesielt gammeldags, selv om boken ble skrevet på 1950-tallet.

Mysteriet og løsningen bærer derimot litt mer preg av å være en klassisk krim, men kunne trolig også ha oppstått i en moderne krim med lignende ingredienser, om enn ikke i samme form.

"Liljekonvall er hvit som snø" er uansett en spennende og underholdende bok, og den vet å holde sine lesere på pinebenken. Urealistisk kanskje, men likevel svært så sjarmerende.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar