mandag 1. desember 2014

"Operasjon Hydra" av Sigbjørn Mostue & Johnny Brenna

Operasjon Hydra
Sigbjørn Mostue & Johnny Brenna
Krim
313 sider 
Cappelen Damm
2014

Sigbjørn Mostue (f. 1969) er idéhistoriker, tidligere redaktør og prisbelønnet forfatter. "Operasjon Hydra" er hans trettende utgivelse.

Johnny Brenna (f. 1964) er tidligere politispaner, krimpolitisk rådgiver, reporter i TV 2/ALFA og jobber nå som prosjektleder i Salutt-prosjektet. "Operasjon Hydra" er hans fjerde utgivelse.

"Operasjon Hydra" er den tredje romanen om spanerne Axel Th. Munthe og Tobben ved Oslopolitiets avdeling for spesielle operasjoner. Den første boken, "Operasjon Helena", kom i 2012, og "Operasjon Fønix" i 2013.

Jeg har nå lest forfatterparets tre utgivelser, og dette er en samlet vurdering av de tre bøkene.
Dette er viktig fordi jeg ser en soleklar utvikling av kvaliteten på de ulike utgivelsene.

Dessuten er språket vel så viktig for meg, som selve oppbygningen av historien. Og at forfatterne skriver fordi de har noe å meddele.

I så måte er "Operasjon Hydra" høyst aktuell. Fordi politiets avdelinger i historien jobber intenst mot ytterligående grupperinger. Og det er tredje gangen vi møter spaneren Axel Th. Munthe.
Han involveres tidlig i saken. Som vi vet er Axel nå samboer med den libanesiske legen Noor, som jobber på Rikshospitalet. Dette lykkelige paret bor sammen i Munthes barnehjem på Oslos vestkant.

Han er så inderlig glad, Isak Stockmann. Skolesekken henger tungt over skuldrene. Men på toppen ligger franskprøven de hadde fått igjen tidligere på dagen. Innsats og disiplin har gitt resultater, og med seksere i alle fag kan han gå en glimrende sommer i vente.
I kveld skal han møte kjæresten Mirjam. De skal feire.

Isak er jøde, og han blir stadig vekk plaget for det.
Rett utenfor skolegården blir han brutalt påkjørt og kvestet for livet.

En annen hendelse setter også dype spor. Samme natt omkommer en kontroversiell norsk politiker i en påsatt brann. Ektefellen og de to barna klarer såvidt å berge livet.

Fellesnevneren for disse to hendelsene er video opptakene lagt ut på nettet under teksten: "Øye for øye".

Senere blir en mulla med et nokså radikalt syn på islam, overfalt og drept på tur hjem.

Disse hendelsene skjer i løpet av svært kort tid.

Men hvem er det som står bak videoene og angrepene?

Da jeg leste forfatterparets to tidligere utgitte bøker, merket jeg en stor forskjell i både tematikk og språk. Ut i fra det jeg visste om forfatterene, var det nærmest som om jeg kunne avspeile hva de hadde skrevet. Språket var nemlig så til de grader disharmonerende. Og slik skal det etter mitt skjønn ikke være i en roman.

Og nettopp derfor er det jeg nå kan gi "Operasjon Hydra" mine sterkeste skussmål. Fordi denne romanen er særdeles godt skildret med hensyn til både persongalleri og realisme.

Historien har page-turner kvalitet og innehar to parallelle hendelsesforløp. Disse vedrører spanerens privatliv og jobb, noe som gjør at leseren kan kjenne seg igjen i egen hverdag.

Spenningskurven er dessuten bratt, og plottet svært uforutsigbart.

Måtte det komme flere utgivelser fra radarparet, eller krimkameratene om du vil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar