lørdag 27. desember 2014

"Linnés dystre lærdom" av Lars Mæhle

Linnés dystre lærdom
Lars Mæhle
Krim
334 sider
Nynorsk
Samlaget
2014

Lars Mæhle (f. 1971 på Sunndalsøra) er en norsk forfatter og barnebokforfatter. Han har hovedfagseksamen i litteratur og arbeider som forlagsredaktør. Mæhle debuterte med ungdomsromanen "Keeperen til Tunisia" i 2002 og har siden utgitt en rekke prisbelønte barne- og ungdomsbøker. I 2011 ga han ut sin første bok for voksne, "Korea. Noveller om kjærleik".
"Den mørke porten" (2013) den første boken i krimserien om den hardtslående psykologen Ina Grieg, ble solgt til Tyskland og Italia.

"Linnés dystre lærdom" er oppfølgeren til "Den mørke porten".

Hovedpersonen er tobarnsmoren, kickbokseren og psykologen Ina Grieg. Hun har vokst opp på Skårnes, men bor nå i Nittedal hvor hun har psykologpraksis i et kontor over Peppes Pizza på Mo.

Boken starter med at hun får en invitasjon til et klassetreff i posten. En reunion for avgangselevene i 3B, samfunnsfaglinjen ved Skårnes videregående skole, 1989.

Men turen tilbake til hjembygda ripper opp i gamle sår, og Ina blir konfrontert med hendelser hun har prøvd å glemme.

I 1984, forsvant nemlig den 14 år gamle jenta Sonja Lerdahl, fra Skårnes. Ina og Sonja var klassevenninner.
Den 19 år gamle enstøingen og svært så botanikk interesserte Tom Kaser ble mistenkt for å stå bak forsvinningen. Tom og Sonja hadde visstnok et hemmelig kjæresteforhold.
Han ble siktet, men aldri tiltalt eller dømt for drap. For noe lik ble aldri funnet.
Kaser selv hevdet hardnakket at han ikke hadde bortført Sonja - og langt mindre drept henne. Selv om indisiene var sterke, vurderte statsadvokaten de ikke som fellende nok i en eventuell rettsak.
Men selv om han ikke ble dømt i retten, så ble han det definitivt av det lille lokalsamfunnet.

Nå tretti år senere skal Ina møte den gamle gjengen igjen.
Tom Kaser skal også være tilbake på Skårnes, og folk er mildt sagt harniske.

Men Ina er tvilende til at bygdefolket har rett når det gjelder Kasers medvirkning i forsvinningssaken og begynner å snoke nærmere i materien.
Hva skjedde egentlig med Sonja? Hvis det ikke var Tom Kaser som bortførte og drepte henne, hvem kunne i så fall ha stått bak? Eller er Sonja fremdeles i live?
Dessuten kaster klassetreffet et ubehagelig lys over den underliggende sannheten.

"Linnés dystre lærdom" er en spennende og velkonstruert bok.

Det er ikke påkrevet å ha lest Mæhles foregående bok om Ina Grieg, "Den mørke porten", for å ha utbytte av denne. Bøkene i serien er nemlig frittstående og således uavhengige av hverandre.
Likevel vil jeg så absolutt anbefale dere å gjøre dette.

Mæhle skildrer handlingsforløpet via flere parallelle fortellinger. Han tar oss også med tilbake i tid, til 1984 og 1989.
Selve plottet kunne nok ha vært mer originalt, men forfatteren er svært flink til å bygge opp spenningen selv i en litt gjenkjennbar historie.
Dessuten inntreffer overraskelsene i helt riktige øyeblikk, og uhyggen kommer snikende.

Forfatteren er dessuten dyktig til å skildre miljøet, og da spesielt naturen.

Krimsjangeren har de senere år fått mye kritikk for grusom vold. Men Mæhle vet å holde igjen. Likevel holder spenningen seg hele veien til mål.
Det blir heldigvis ikke så kynisk og kaldt, som i mange andre lignende bøker. "Linnés dystre lærdom" er mer hverdagslig og menneskelig.

"Linnés dystre lærdom" er en ufattelig godt skrevet krim, som innehar både en god historie og interessante karakterer som er lette å kjenne igjen.

Gå for all del ikke glipp av denne boken. En forrykende bladvender!

1 kommentar:

  1. Det ser ut til å bli en del krim etter jul, for denne omtalen frister meg til å sette boka på lånelista mi. Lettvint når jeg har lært meg å bruke Samtak på bibliotekets nettside. Ha noen fine romjulsdager!

    SvarSlett