søndag 21. desember 2014

"Maurtuemordene" av Hans Olav Lahlum

Maurtuemordene
Hans Olav Lahlum
Krim
432 sider
Cappelen Damm
2014

Hans Olav Lahlum (f. 1973) debuterte i 2007 med den kritikerroste biografien om Oscar Torp. Lahlum er historiker med norsk politisk historie som spesialområde. I 2010 utgav han sin første kriminalroman, "Menneskefluene". I den populære serien følger vi politietterforskeren K2 og hans lynende intelligente hemmelige rådgiver Patricia fra sekstitallet og fremover.
Kriminalromanene er under utgivelse i flere land, bl.a. Sør-Korea og England.

"Maurtuemordene" er den sjette boken om Kolbjørn "K2" Kristiansen og hans svært så uoffisielle rådgiver Patrica Borchman.

Handlingen finner sted i Oslo, i 1972.


I slutten av april måned blir den 21 år gamle teologistudenten og prestedatteren Agnes Halvorsen funnet kvalt ved en veikant på Hovseter. Oppe i håndvesken som ligger ved siden av henne på bakken finner politietterforsker K2, i følge avisene "Oslopolitiets unge ledestjerne", en liten papirbit med en tegning av en brun maur.
Hverken bestevenninnen Nora eller storebroren Helmer har aldri oppfattet Agnes som spesielt interessert i dyr, og langt mindre i insekter. Ei heller at hun gikk rundt med løse papirbiter og lapper hun ikke lenger hadde bruk for.

Få dager etterpå blir den 22 år gamle jazzsangerinnen Lisa Eilertsen funnet kvalt ved en lite trafikkert vei nær Berg stasjon.
I innerlommen på jakken hennes ligger det et lite barnebokbilde av en maur, tilsvarende det som ble funnet i vesken til Agnes Halvorsen.

Det viser seg at en seriemorder er på ferde.

Og det er i hvert fall ikke lenger noen tvil om det, når et tredje offer kort tid etter blir funnet kvalt på Tveita-senteret.

Denne gangen er det den 22 år gamle Amalie Meyer-Michelsen, datteren til den rike forretningsmannen Christoffer Meyer-Michelsen, som noen har tatt livet av. Og ved siden av henne ligger det (selvsagt) et maurbilde. 

Men politiet famler nær sagt i blinde, og K2 strever med å finne både spor og motiv. Snart innser han at hans omdømme som Oslo politiets beste etterforsker står på spill.

Selv den ellers så smarte Patricia har problemer med å finne noen rød tråd her.

Tiden er i ferd med å renne ut, og presset på K2 øker for hver time. Nå gjelder det å få fakke gjerningsmannen før han begår sitt neste drap...

Jeg har tidligere ikke lest noen av Lahlums skjønnlitterære bøker og ble derfor gledelig overrasket.
"Maurtuemordene" er nemlig en svært god bok, og en bok som ga meg en leseverdig opplevelse.

På kløktig vis har Lahlum bygget opp spenningen igjennom hele boken. Han har også vært flink til å skifte perspektiv mellom politietterforskeren K2 og morderen - som gir leseren et bilde av hva som driver han, noe som igjen gir en idé av det som foregår i hodet hans når han begår de forferdelige ugjerningene.

Selv om plottet ikke byr på noe nytt og friskt, har boken likevel en originalitet som skiller den fra mange andre kriminalromaner.

Atmosfæren er mørk og tidskoloritten på plass.

Lahlum er dessuten dyktig til å tegne gode personportretter. Dette er med på å løfte boken godt over gjennomsnittet.
Han er også flink til å beskrive K2s nøysomme etterforskning, som bl.a. går med til en rekke interessante avhør med etterfølgende rådslagning hos Patricia.

Språket er for øvrig slett ikke dårlig, og flotte formuleringer er noe som forfatteren vet å benytte seg av. Tidvis kan det kanskje virke en smule gammeldags, men jeg liker det. Lahlum viser i hvert fall at han skiller seg ut fra mange av sine mer konvensjonelle forfatter kollegaer, noe som er bra.

Alt i alt er Hans Olav Lahlums "Maurtuemordene" en svært spennende og velkomponert kriminalroman.

Er du på jakt etter en intenst spennende og sterkt skrevet kriminalroman, vil "Maurtuemordene" definitivt ikke skuffe deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar