søndag 14. desember 2014

"Nedlagte brudepiker" av Karin Bjørset Persen

Nedlagte brudepiker
Karin Bjørset Persen
Roman
350 sider
Silke forlag
2014

Karin Bjørset Persen (f. 1967) er egentlig fra Trøndelag, men har nå bodd så lenge i Finnmark at hun regner seg som både finnmarking og trønder. Kjærligheten til de store viddene og bekymringen for hva vi gjør med miljøet, ble utgangspunktet for "Nedlagte brudepiker". Har vi rett til å utnytte naturen til den ikke kan gi oss noe mer? Hva er en god tilværelse, og hva gjør oss lykkelige? På sitt helt spesielle vis tar Karin Bjørset Persen opp et alvorlig tema med mye humor og viltre påfunn.

"Nedlagte brudepiker" er en roman om gode venninner, kjærlighet og en nedleggingstruet hjembygd.
Og er den andre boken om de fem frustrerte fruene (Magnhild, Helene, Else, Berit Anna og Trude) fra lille Bjørkvik i Finnmark.

Bjørkvik er et knutepunkt i Finnmark. Lakselv er kommunesenteret, med storflyplass og cruisehavn,

men det er Bjørkvik som har den beste beliggenheten.

Trude, som er den yngste av de fem venninnene, og for øvrig innflyttet trønder, skal gifte seg.
De fire andre i gjengen skal være brudepiker, og bokens hovedkarakter (og jeg-person) Magnhild har fått i oppgave med å være sjefsbrudepike.

Venninnene forbereder både utdrikningslag og bryllup for Trude, men Trude lider allerede av bryllupsnerver, selv om hun vanligvis er den mest avbalanserte av dem, og får til stadighet hysteriske utbrudd, selv om det er lenge igjen til bryllupet.

Men det er ikke bare den vordende bruden som skaper problemer. Under et møte i venninneklubben kommer det dem nemlig for øret at kommunen har planer om å legge ned både skolen og barnehagen fra høsten av. Og det er lett å kunne tenke seg til hva som skjer hvis disse institusjonene forsvinner: Familier flytter, butikker stenger, arbeidsplasser forsvinner, og mørket legger seg over bygda.

Det er visstnok rikspolitikeren Lilja Guttormsen som truer distriktene og som ønsker sentralisering.
Men venninnegjengen frykter ikke å måtte slåss for å redde den lille hjembygda, og de er mer enn villige til å gjøre alt det som står i deres makt.
De godtar nemlig slett ikke å bli nedlagt, og lar seg ikke true av hverken Lilja Guttormsen eller resten av kostebinderiet i Oslo.

I hovedstaden aner politikerne som står bak trusselen lite om hvilken formidabel kraft de har tirret på seg, men det vil de etter hvert få erfare. De fem venninnene skyr nærmere bestemt ingen midler for å redde bygda.

Men det er også andre ting de må hanskes med, utenom å redde Bjørkvik.
Trudes bryllup står snart for døren. Dessuten skal Magnhild og familien til syden, noe som selvsagt medfører en rekke forberedelser.

"Nedlagte brudepiker" er en særdeles humoristisk bok som ga meg en fornøyelig leseopplevelse.

Jeg humret og gapskrattet meg gjennom boken, men fikk samtidig innsikt i interessante karakterer som ga meg noe mer enn bare latter.
Historien er nemlig til å bli både klok og berørt av. For selv om underholdningsfaktoren er stor, bærer deler av tematikken preg av et høyst alvor.

Dessuten er språket godt, smart og treffende, og forfatteren er flink til å skildre både karakterer og miljø. For øvrig er boken av det lettleste slaget.

"Nedlagte brudepiker" er en svært leseverdig, god og underholdende bok (med et underliggende budskap som setter handlingen i et større perspektiv).

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar