søndag 8. september 2013

"Kaptein Nero" av Ingvar Ambjørnsen

Kaptein Nero
Samson og Roberto nr. 4
Ingvar Ambjørnsen
Illustrert av Per Dybvig
sider: 120 sider
sjanger: barnebok
Cappelen Damm
2013

Ingvar Ambjørnsen er født i 1956. Han er bodd i Hamburg i Tyskland siden 1984. Han debuterte i 1981 med boka "23-salen". Siden har han utgitt en rekke bøker i ulike sjangre (romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger). Hans store gjennombrudd kom i 1986 med romanen "Hvite niggere". Ambjørnsens bøker er solgt til flere land, og mange av dem er filmatisert med stor suksess.
Samson og Roberto er en serie for de yngste barna. Her møter vi den lurvete hunden Samson og den smarte katten Roberto som driver Fjordgløtt Pensjonat. Et pensjonat som de noe uventet arvet i seriens første bok, "Arven etter onkel Rin-Tin-Tei". Den ble utgitt i 1998 og ble siden fulgt opp av ytterligere to bøker ("Krakilske kamerater" i 1999 og "Pater Pietros hemmelighet" i 2000). Alle er illustrert med Per Dybvigs artige tegninger. De tre bøkene ble en suksess hos både voksne og barn, og har blitt trykket i et samlet opplag på nærmere 30 000. Bøkene er også utgitt i en rekke andre land, og er nå oversatt til hele ti språk.


Etter en pause på nærmere tretten år har Ambjørnsen igjen tatt turen til Fjordgløtt pensjonat. "Kaptein Nero" er den fjerde boka om radarparet Samson og Roberto. Historien er som i de foregående bøkene rikt illustrert av Per Dybvig.

På bokpermen har forlaget skrevet følgende tekst:

"De tre første bøkene om Samson og Roberto er elsket av både små og store lesere. Den smarte katten, Roberto, og den snille hunden, Samson, som arvet Fjordgløtt pensjonat, lever et fredelig liv på pensjonatet sammen med piccologrevlingen Greta. Alt-mulig-oteren Olli kommer innom når noe trenger å repareres.

En av gjestene, gåsen enkefru Gåthaug er nervøs og depressiv. Hun tror at verdens ende er nær. Etter hvert viser det seg at det skjer merkelige og skremmende ting ute på havet. Flere har sett et digert, lysende, øye og da fyrvokteren Fredrik, en kraftig og vettskremt saubukk, kommer roende i vill fart, forstår alle at noe er galt.

En liten ekspedisjon, som foruten Samson og Roberto, består av storken von Struts og avisrotta Benny bestemmer seg for å finne ut hva det er som skremmer så mange. Dette fører dem ut i livsfarlige situasjoner, store overraskelser og uventede hendelser."

I denne boka går det forholdsvis tøft for seg på Fjordgløtt Pensjonat. Dessuten er ikke alle dyrene hva de utgir for å være. Samson og Roberto, storken von Struts og avisrotta Benny ønsker å finne ut hva det er som skremmer så mange. Dette fører dem ut på ekspedisjon. Men som nevnt på bokpermen venter både "livsfarlige situasjoner, store overraskelser og uventede hendelser" på dem ute i fjorden.

Noe jeg likte godt, foruten spenningen og humoren, var de artige karakterene. De er også helstøpte og tydelige, uten å bli for karikerte. Her får vennskap, vennlighet og et godt måltid mat være i begivenhetens sentrum.

Historien bugner av fortellerkunst og -glede. Og ingen må beskylde forfatteren for å være forutsigbar. Her gjemmer det seg nær sagt en tvist bak ethvert hjørne.

"Kaptein Nero" er lett å lese. Ambjørnsen skriver godt. Historien drives fremover uten dødpunkter, men ikke i et slikt tempo at leseren faller av. Han har plass for de detaljene som skaper liv og lokker fram latteren. Det merkes at han har et budskap. Ingenting er meningsløst.Karakterene er flere, men de er enkle å skille. Det er lett å holde orden både på navn og dyrearter. Dette er en morsom bok som garantert vil få både store og små lesere til å smile og le! Boka kommer garantert til å glede alle
gamle og nye Samson og Roberto-fans.
Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar