lørdag 13. desember 2014

"Julebrevpikene" av Karin Bjørset Persen

Julebrevpikene
Karin Bjørset Persen
Roman
288 sider
Silke forlag
2012

Karin Bjørset Persen (f. 1967) vokste opp i Trøndelag, men har senere bodd mange år i Porsanger i Finnmark med mann og tre døtre. Hun er norsklærer og har alltid trivdes med å skrive.
Derfor var det naturlig for Karin å ta i bruk skrivetalentet sitt da hun på skuddårsdagen i 1996 benyttet seg av det kvinnelige privilegiet å kunne fri til sin elskede. Brevet fungerte fint, og siden da har Karin Bjørset Persen sett på skrivingen som veien til lykke og fremgang.

Hun debuterte med boken "Skyggeboksing" i 2007. Deretter ga hun ut 2 barnebøker; "Eventyrlandet" og "Leahs historie". "Julebrevpikene" kom ut i 2012.
En dameklubb som kalte seg "Frustrerte fruer" ga Karin idéen til romanen "Julebrevpikene". Her tar hun opp det vesentlige i livet: venninneforhold, familiebånd og erkjennelsen av at ærlighet varer lengst.


Det er adventstid og snart jul.

I lille Bjørkvik i Finnmark har fem frustrerte fruer fått nok av den tilgjorte virkeligheten som svært mange lever i. For ikke å snakke om de masseproduserte julebrevene som årlig sendes rundt til slekt og venner. Disse skal selvsagt gjenspeile et såkalt perfekt liv og oppsummere (med skryt) det siste årets lykke.

En av disse fruene er den 40 år gamle Magnhild.

Magnhild er lei av å hele tiden måtte fremstå med en utad perfekt fasade.
Dermed bestemmer hun seg for at denne julen skal bli den ærligste noen sinne.

Det hele begynner med at Mangnhild får et svært så skrytete julebrev fra den snobbete lillesøsteren Magdalena (som er gift sørpå). I tillegg til å fare med skryt og løgn i brevet, skriver søsteren at de også har planer om å feire jul hjemme i Finnmark hos Magnhild.

Med de fire venninnene sine (Helene, Else, Berit Anna og Trude), bestemmer Magnhild seg for å for å opponere mot alt som heter vellykkethet og skinnende fasader.
Sannheten skal med andre ord frem i dagslyset.

De fem fruene tar navnet julebrevpikene og sammen iverksetter de en aksjon for ærlige julebrev.
De sender bl.a. inn leserinnlegg til lokalavisen, og snart vil oppmerksonheten de får ingen ende ta. Til og med tabloidavisene VG og Dagbladet vil ha tak i dem.

Julebrevpikene når ut til mange mennesker, og de blir hørt...
Og ikke lenge etterpå er de gjester på TV2s God morgen Norge.

Budskapet sprer seg rundt om i det ganske land, og folk blir i overkant ærlige.
Ærligheten vekker intet annet enn stor ståhei i hele Norge. Fakstisk helt til Sverige...

"Julebrevpikene" er en hysterisk morsom bok, men den er så mye mer enn som så. Tematikken er nemlig svært så interessant og omhandler kvinners opprør mot kravet om det perfekte liv.
Men dette er også en historie om venninner og søsterforhold.

Dessuten er boken lettlest og det er få dødpunkter i selve handlingsforløpet.
"Julebrevpikene" både underholder og lærer deg noe.

Dette er nok en typisk kvinne roman, men jeg synes likevel at også menn bør lese den.

Karin Bjørset Persen er en dyktig forfatter, og har definitivt et talent for å hente frem humor fra tilsynelatende hverdagslige miljøer.

Jeg tror også på karakterene hun skildrer, de er levende og jeg føler med dem.

"Julebrevpikene" er en engasjerende, humoristisk og velskrevet bok, og en bok jeg så absolutt vil anbefale!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar