søndag 15. mars 2015

"Livet på nytt" av Rowan Coleman

Livet på nytt
Rowan Coleman
Roman
336 sider
Oversatt av Eva Ulven
Silke forlag
2015

Rowan Coleman har jobbet både i bokhandel og forlag, men etter å ha vunnet prisen "Årets beste unge forfatter" ble hun forfatter på heltid. Hun har skrevet flere romaner og en rekke ungdomsbøker, som hun har mottatt utmerkelser for.
Hun skriver gjerne om situasjoner og hendelser i kvinners liv, som kan ramme oss alle. I sin research har hun møtt livsskjebner som har ført til at hun er blitt svært opptatt av sosiale spørsmål.
Rowan Coleman bor med sin mann og deres fem barn i Hertfordshire i England.

"Livet på nytt" forteller den hjerteskjærende historien om Claire; mor til to vakre jenter og kone til snekkeren Greg, mannen som hun elsker.

Claire er en dreven og intelligent kvinne i begynnelsen av førtiårene. Hun har en kjærlig familie, den perfekte lærerjobben og forsåvidt det meste hun kunne ha ønsket seg.

Men Claire har et tidlig stadie av Alzheimers sykdom. Et defekt gen har gått i arv fra faren, som også led av det samme, og tok livet av ham noen år tidligere.

Hennes rådgiver, Diane, gir henne ideen om å skrive en minnebok. En bok der Claire skal skrive ned alt som virker viktig for henne, og alt som noensinne har betydd noe. Boken skal hjelpe henne med å huske, og den skal inneholde minner, tanker og følelser som både hun og familien kan lese og bli trøstet av.
Og Claire gjør nettopp det. Hun skriver bokstavelig talt ned alt hun kan huske, før hele hennes jeg - hennes personlighet, alle minnene og erfaringene utslettes av den sykdommen hun lider av.

Historien fortelles av Claire, den 20-årige datteren hennes Caitlin, moren Ruth og ektemannen Greg. Claire og Caitlin har bokens viktigste fortellerstemmer, selv om Ruth og Greg også bidrar.
Alle har de hver sin fortelling om Claire, og hver sin måte å overleve på og beseire det som ikke kan beseires.

På tross av det som skjer med Claire, er "Livet på nytt" en hyllest til kjærligheten og livet, for ut av sykdommens mørke skygge trer en sterk og lykkelig kvinne frem. Og sammen med familien finner hun til slutt støtte når hun trenger det mest.

Like mye som "Livet på nytt" handler om en fryktelig sykdom, forteller den også en historie om en familie og hvordan de håndterer at verdenen rundt dem nærmest faller fra hverandre.
Den handler om vanskelige beslutninger og om selve livet. Den handler om å få øyeblikkene til å telle når de trengs mest, og den handler ikke minst om et av de sterkeste bånd i verden, nemlig det som finnes mellom en mor og hennes datter.

"Livet på nytt" forteller en historie om en kvinnes liv, som når det blir skuet tilbake på, føles både rikt og fullendt.

Historien takler en emosjonell og livsødeleggende sykdom med en ømhet og ærlighet som det er umulig å ikke bli berørt av.
Kampen som Claire og hennes nærmeste må gå igjennom føles tung, og de ødeleggende effektene av Alzheimers sykdom gir kraftig gjenklang i hele historien.
Historien er emosjonell, men likevel ikke dyster. Den har sine triste øyeblikk, men disse blir effektivt kompensert av humor og andre hendelser, som i hvert fall fikk meg til å dra på smilebåndene.

Claire er en elskverdig og modig karakter. Det hun går igjennom er rystende, ikke bare den effekten det har på henne selv, men bekymringene for hva som vil skje med barna den dagen hun er borte, rørte meg til tårer.

Både karakterene og selve historien føltes svært så ekte

Noe jeg for øvrig likte godt, var hvordan denne historien ble fortalt fra ulike perspektiver, via Claire, hennes mor, hennes mann og hennes 20 år gamle datter.

Forfatteren besitter en vakker, men også en særdeles ærlig og rå stil. Hun har åpenbart gjort et grundig stykke research, og gjennom dette har hun skrevet en særdeles god bok.

"Livet på nytt" er en flott bok. Den forteller en fryktelig trist historie, men er samtidig oppløftende, morsom og svært uforglemmelig. Dessuten er den full av håp.

Dette er faktisk en av de flotteste og mest rørende bøkene jeg har lest de senere år.

Terningkast 6!

1 kommentar:

  1. Denne har jeg liggende her men jeg har ikke fått lest den enda. Etter denne flotte omtalen har jeg virkelig lyst til å begynne på den med en gang!

    SvarSlett