torsdag 12. mars 2015

"Singapore Sling" av Vibecke Groth

Singapore Sling
Vibecke Groth
Krim/Thriller
552 sider
Publicom forlag
2015

Lagdommer og forfatter Vibecke Groth skriver kriminalromaner med advokat Vera L. Cappelen som hovedperson. Vera er partner i et stort advokatfirma og er en vellykket forsvarer med et ikke fullt så vellykket privatliv.

Vibecke Groth har hatt en innholdsrik og spennende jusskarriere. Først som forretningsadvokat og partner i et av Oslos større advokatfirmaer der hun hadde variert praksis som også omfattet familierett og saker som Alexander Kielland-ulykken og kantringen av Sleipner plattformen. Senere, i 1998, ble hun lagdommer i Borgarting lagmannsrett. Hun var leder for de regjeringsoppnevnte granskningskommisjonene etter togulykken på Åsta i Østerdalen og på Lillestrøm stasjon i år 2000. Groth var en av UDs utsendinger i Kenya under rettsaken mot opposisjonspolitikeren Koigi wa Wamwere i 1994. Hun har vært styremedlem i Folketrygdfondet og nestleder i Børsklagenemden. Groth er nå ekstraordinær lagdommer i Borgarting.


Forfatterskap:
"Arvesynden" 2009
"Advokatene" 2006
"En fredsmeglers død" 2002

Jeg står foran kassen på Tanum bokhandel. Det er 2006. Jeg skal betale for noe. Bak butikkhjelpen står flere nye bøker linet opp. Blikket mitt lander på et rødt bokomslag der det står "Advokatene". Jeg kjøper denne boken. Det er en thriller, og forfatteren er jurist og dommer i Borgarting Lagmannsrett. Hovedpersonen i thrilleren, er også jurist og heter Vera Cappelen.
Etter å ha lest ferdig boken, søker jeg opp forfatterens navn for å se om hun har skrevet noe mer. Og, det har hun. Den neste boken jeg leser er "En fredsmeglers død". Også med Vera Cappelen i hovedrollen. Om mulig er denne enda mer spennende.
Siden skal det gå 8 år før jeg leser mer av forfatteren. Det er hennes aller siste utgivelse som heter "Singapore Sling". En drink som har sitt opphav på det ærverdige hotellet Raffles, som du finner i Singapore.
Lykken blir komplett når jeg ser at det har kommet ut en bok nr. 3. Fristelsen er for stor. Den må jeg bare få tak i.
Samtlige utgivelser er basert på juristen og advokaten Vera Cappelen. Hun bor i en leilighet på Frogner. Er alenemor og singel.

Vi befinner oss i småborgerlige Oslo i 1963. Femten år gamle Inger forsvinner fullstendig.

I denne romanen befinner Vera Cappelen seg i Singapore. Det er bare noen måneder siden hun kom til Singapore for å lede Advokatfirmaet Eklund ANS’ nyopprettede avdeling her. 
Vi skriver høsten 2008. Christian Gundersen gjør det stort på børsen. Han har begått innside handel. Han har kuttet hjørner og blitt tatt for det. Avisoverskriftene hagler og Gundersen tar med seg sin kone og to barn til Singapore for å starte livet på nytt. I forbindelse med en hjemtur til Norge, blir han imidlertid arrestert for et bestialsk drap. Etterforskningen fører det norske politiet til Singapore, der vi møter advokaten som representerer ham; Vera Cappelen. Vanligvis bor hun på Frogner der hun er skilt og mor til Camilla som nå er voksen. Imidlertid følte hun sterkt behov for å rømme landet og dra til Singapore.

Det som kjennetegner Vera Cappelen, er at hun er en ganske skarp og sta forsvarer. Hun sparer seg overhodet ikke i en eneste sak, noe jeg har erfart fra de foregående bøkene til Vibecke Groth. Snart er hun på sporet av indonesisk mafia, de såkalte triadene. Alle frykter triadene fordi de er både nådeløse og hensynsløse forbrytere i sin jakt på profitt, og i sin redsel for å bli avslørt.
I denne romanen vil du befinne deg i Phuket (Thailand), Oslo og Singapore.

Boken er en frittstående oppfølger. Forfatteren behersker kombinasjonen fortid og nåtid på en mesterlig måte. Hun har unngått fellen med vekselvis fortid og nåtid, fortid og nåtid, som nok er å se som en egen sjanger i krim og thriller. Det er ikke dermed sagt at denne sjongleringen ikke er givende. Man lærer tross alt mye historie, og om datidens etterforskningsmetoder kontra nåtidens etterforskningsmetoder.

Det jeg elsker med Vibecke Groths bøker, er at de er lange. Allikevel finner jeg ikke en eneste setning overflødig. Hun besitter et brilliant språkbruk, og er en glimrende historieforteller. Alle romanene innehar flere Cliff hangers.  Dvs. at fra start til slutt kommer man i en labyrint av hendelser som får deg til å bli hektet, rett og slett. Dessuten er bakteppet fra det juridiske miljøet høyst realistisk og det er krydret med Vera Cappelens fritid, hvilket jeg finner interessant i og med at hun er en allsidig og klok kvinne.

Jeg anbefaler alle de fire bøkene som Vibecke Groth har skrevet.  Det siste kjennetegnet ved hennes måte å bygge opp historier på, er at hun ikke avslører den endelige løsningen før du befinner deg på siste side.

Jeg gir denne boken terningkast 5/6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar